Асен Василев ще натовари българите с над 7 млрд. дълг през тази година

Бюджетният дефицит ще е 4,1 на сто от БВП или близо 6 млрд. лева

Асен Василев
Асен Василев Източник: МС

Предвижда се държавата да търси на международните дългови пазари общо 7,3 млрд. лева тази година - като 3 милиарда лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 милиарда лева ще са нов дълг. Парите са за финансиране на бюджетния дефицит, който ще 4,1 на сто от БВП или близо 6 млрд. лева. Съотношението външен дълг към БВП остава ниско - 26,7 процента, посочи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

Максималният осигурителен доход се вдига до 3400 лева, заради увеличението на средната работна заплата. За да станем нормална държавна заплатите трябва да станат високи, каза известният с прякора "Кокорчо" министър на финансите. Никой не го попита в коя нормална държава увеличаването на заплатите на държавните служители и чиновници е довело до благоденствие. Не е ли нормално обратното - бизнесът да е този, който осигурява увеличаването на заплатите, а държавата да получава своето под формата на данъци и много да внимава как разходва изработените от бизнеса пари. 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени