Асен Василев: Внасяме в НС бюджет с 3% дефицит в началото на юли, за да влезе в сила от 1 август

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв.

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че Планът за бюджета е да бъде внесен в НС в първата седмица на юли, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август.

 

Бюжетът е разчетен при БВП над 184 млрд. лв. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит 4 582 000 000 от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.

 

Днес от Министерството на финансите представиха пред депутатите от бюджетната комисия проект за държавен бюджет за 2023 година. Още при встъпването си в длъжност новият финансов министър Асен Василев заяви, че ще работят по бюджет с дефицит от 3% от Брутния вътрешен продукт без увеличение на данъците.

 

Министърът подчерта, че в бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са "пипани” разходите за пенсии и заплати. "10% увеличение на заплатите за администрациите, които не получиха увеличение също са включени”, добави той.

 

"Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита”, поясни Василев. Има няколко основни промени от бюджета на служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по ПВУ до края на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

 

Запазени са 100% дивиденти или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Има допълнително увеличение на приходите от НАП и Митниците, така че приходната част да достигне до 696 321 000 000 лв.

 

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

 

Всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма. Миналата седмица представители на Международния валутен фонд, които бяха на посещение у нас, посъветваха депутатите от бюджетната комисия да внимават при приемането на държавния бюджет, като нивото на заложения дефицит да не е за сметка на хората.

 

С така изготвения бюджет МФ се съобрази с препоръките и показа, че страната ни е със стабилни финанси и е готова да се присъедини към еврозоната и Шенген.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени