Асен Василев: Взимаме нов външен дълг

В еврозоната сме до 2025-а, убеден е финансовият министър

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че до края на тази година България пусне на международните пазари емисия дълг, без да влиза в детайли за неговия размер. По думите му "обичайно Министерството на финансите не коментира детайли по емисиите, които са планирани". Василев говори пред БТА в Маракеш, Мароко, където е за годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд.

 

От интервюто става ясно, че емитирането на дълг е един от инструментите, с които МФ иска да смали бюджетния дефицит в рамките на допустимия за кандидатстването в еврозоната от 3%. На въпрос дали "дупката" в дефицита ще се финансира с пари от фискалния резерв или с нов дълг, Василев отговаря:

"В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг. Имайки предвид, че тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ продължава, тъй като инфлацията остава доста висока и в двата региона, по-добре е да емитираме по-рано, отколкото по-късно. Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг".

 

Василев казва още, че е реалистично влизането на България в еврозоната до 2025 г.

 

Попитан какво означава за България процедурата за промяна на квотите и увеличаване на дяловото участие в Международния валутен фонд (МВФ), той посочва: 

"Това дава допълнителна възможност на МВФ да подпомага държави, които имат нужда. За България специално въпросът е ние да запазим позициите, които имаме във Фонда, което е директно свързано с това каква част от увеличените квоти ние ще придобием.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи, е, че Фондът остава в основните си приоритети да се грижи за финансовата система по света, защото българската финансова система живее в европейската, а тя от своя страна - в световната. Така че, ако има сериозни сътресения (по света, бел. ред.), това неминуемо ще се отрази и върху българския бизнес и граждани".

 

Василев посочва още, че Международният валутен фонд вдигна прогнозата си за растежа за България за тази година, както и очаква малко по-висока инфлация в рамките на това, което бяхме прогнозирали.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени