Атанас Пеканов: Инфлацията е резултат от много силния ни икономически растеж

Срещаме доста твърд тон от Брюксел, коментира той

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: NOVA

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов сподели по NOVA притесненията си от тона на Брюксел спрямо служебното правителство на Румен Радев. По думите на Пеканов в Европа има притеснения, че ще направим обещания, които няма да изпълним. Друга въпросителна е, че на власт е служебно правителство, а не редовно. "Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната страна не получи тези пари, когато най-много се нуждае от това", коментира Пеканов.

 

Той коментира и Плана за възстановяване, който все още не е внесен в Брюксел и направи опит да внесе успокоение, че въпреки забавянето парите нямало да се изгубят. Това е крайно лекомислено заявление, защото подобни смехотворни опити нямат никакво значение. Има значение единствено, че докато другите държави от ЕС вече получават милиарди, служебното правителство на Румен Радев още не е внесло Плана. Това на практика обрича на много тежки последици цели сектори от българския бизнес и обществените слоеве, които са заети там.

 

Той отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че промяна няма, а само повишение на тока.  "Аз винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер", каза вицепремиерът и вметна, че такова говорене ще продължи с оглед на предизборната кампания.

 

Междувременно Пеканов призна, че няма да се присъедини към проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната":
" Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат".

 

"Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа", коментира Пеканов.

 

"Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем", добави той.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени