Атанас Пеканов: Инфлацията е резултат от много силния ни икономически растеж

Срещаме доста твърд тон от Брюксел, коментира той

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: NOVA

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов сподели по NOVA притесненията си от тона на Брюксел спрямо служебното правителство на Румен Радев. По думите на Пеканов в Европа има притеснения, че ще направим обещания, които няма да изпълним. Друга въпросителна е, че на власт е служебно правителство, а не редовно. "Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната страна не получи тези пари, когато най-много се нуждае от това", коментира Пеканов.

 

Той коментира и Плана за възстановяване, който все още не е внесен в Брюксел и направи опит да внесе успокоение, че въпреки забавянето парите нямало да се изгубят. Това е крайно лекомислено заявление, защото подобни смехотворни опити нямат никакво значение. Има значение единствено, че докато другите държави от ЕС вече получават милиарди, служебното правителство на Румен Радев още не е внесло Плана. Това на практика обрича на много тежки последици цели сектори от българския бизнес и обществените слоеве, които са заети там.

 

Той отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че промяна няма, а само повишение на тока.  "Аз винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер", каза вицепремиерът и вметна, че такова говорене ще продължи с оглед на предизборната кампания.

 

Междувременно Пеканов призна, че няма да се присъедини към проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната":
" Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат".

 

"Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа", коментира Пеканов.

 

"Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем", добави той.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени