Атанас Пеканов: Някой продаде мача за еврото

Отлагането носи реални икономически загуби

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: Пресцентър на МС

Не България е решила самостоятелно, а Европейската комисия ни е сигнализирала, че не отговаряме на критериите за влизане в еврозоната, затова не следва да искаме конвергентен доклад за напредъка ни, който е ключова стъпка преди приемането на единната европейска валута. Това заяви пред bTV вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов.

 

"Има си правила и правилата трябва да се спазват, трябва да го разберем това. България не отговаря на 2 от 5-те критерия за влизане в еврозоната. Благодарение основно, на бездействието на парламента, това си има цена, има и последици. Това доведе до това България да не поиска конвергентен доклад, защото, честно казано, ако го беше поискала, щеше да бъде отхвърлена. А това би било огромна имиджова щета за страната ни", коментира обявеното в петък от финансовия министър Росица Велкова отлагане на приемането на еврото той.

 

"Датата за искане на конвергентен доклад е до края на февруари. Т.е. до края на февруари ние трябва да знаем дали отговаряме на критериите, а ние знаем, че не отговаряне. Затова ни бе сигнализирано, че не може и не трябва да искаме такъв доклад - от ЕК, от Еврогрупата. Не трябва да търсим конспирация."

 

"Някой продаде мача за еврото", подчерта Пеканов.

 

"Имаше саботаж по отношение на Застрахователния кодекс, имаше саботаж и в комисията, която трябваше да гледа закона против прането на пари. Законите трябваше да минат, не минаха. Всеки може да провери кои партии бяха, които отсъстваха от заседанията".

 

Вицепремиерът даде пример и с Литва, която през 2006 година изисква конвергентен доклад и е отхвърлена и то за инфлация от 3,8% - в пъти по-ниска от тази, която наблюдаваме в момента у нас. В крайна сметка Прибалтийската държава приема еврото чак през 2010 година.

 

"Неистини и неверни аргументи", окачестви аргументите на противниците на еврото Пеканов и подчерта - много по-сериозна би била цената, ако не приемем единната европейска валута.

 

"Отлагането носи реални икономически загуби. Една наивна сметка - 300-400 милиона лева на година, само от 3 фактора. Първо, отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг. Това биха били спестявания с оглед взиманите от България дългове от около 200-250 милиона на година. Второ, липсата на намаляване на лихвите за бизнеса - още 50-60 милиона. И нещо много важно - при всяко превалутиране на едно евро се губят 1-2 стотинки, но българите в чужбина плащат огромни суми, пращайки пари на роднините си", изчисли той.

 

Абсолютно фалшива реторика - така пък окачестви министърът аргументите на "Възраждане" против еврото с оглед на събраните вече близо 250 хиляди гласа от партията за свикване на референдум по темата.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени