Атанас Пеканов: Значението на инвестициите в наука и иновации никога не е било по-голямо

Той заяви това при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София

Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София.
Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София. Източник: Пресцентър на МС

Научните изследвания и иновациите трябва да заемат все по-централно място в нашето общество, да бъдат двигател на промените, на технологичния ни прогрес и на устрема ни към нови постижения. Посредством тях не само ще постигаме по-високо развитие на икономиката ни, но ще използваме потенциала на нашите таланти и ще ги задържаме тук, в България.

 

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София, финансиран с европейски средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

 

Центърът е разположен на площ от над 2500 кв.м. и в него са изградени 14 лаборатории със специализирано оборудване, лекционна зала с 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели и изследователи. Изградената инфраструктура е с най-съвременна техника и възможности.

 

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: Пресцентър на МС

"Значението на такива инвестиции никога не е било по-голямо, тъй като бързият напредък на изкуствения интелект и автоматизацията трансформират начина, по който живеем и работим. Въпреки някои страхове, цифровизацията и новите технологии не са източник на заплахи, а напротив – в историята на човечеството те винаги са били двигател за просперитета, икономическия растеж и създаването на работните места на бъдещето", посочи Пеканов.

 

Той посочи, че инвестициите в нашите образователни и изследователски системи е толкова важно в настоящия момент и е от съществено значение за изграждането на устойчиво бъдеще за нас и следващите поколения. "Центърът за дигитални технологии на Технически университет – София е чудесен пример за това и аз се радвам, като вицепремиер по управление на европейските средства, че България с подкрепата на европейските политики по сближаване и научни изследвания и иновации са допринесли за неговото изграждане", добави той.

 

В Центъра ще бъдат обучавани и ще специализират годишно около 3000 български и чуждестранни студенти и докторанти, а създадената инфраструктура позволява изпълнението на научни и изследователски задачи и проекти от най-високо ниво. Същевременно това е пример и за успешния модел за изграждане на висшето образование и научните изследвания чрез съвместно и тясно взаимодействие с индустрията и частния сектор, изтъкна вицепремиерът.

 

"Инфраструктурата, която откриваме днес, ще има важната роля да даде на нашите студенти правилните умения и знания, за да успеят в цифровата ера, и да гарантираме, че те са подготвени да възприемат новите технологии, когато те се появят. Същевременно ще подпомогне и нашите изследователи да развиват своята научна дейност, като по този начин развиваме знанията и стимулираме иновациите в сферата на цифровите технологии в България. Това е важно, защото научноизследователската и развойна дейност ни дава възможност да разширяваме границите на възможното и да разработваме нови технологии, които могат да променят живота ни и да предизвикат революция в промишлеността. Инвестирайки в нея можем да допринесем за това България и Европа като цяло да останат в челните редици на технологичните иновации и да създадат нови възможности за бизнеса и хората на целия континент", подчерта Пеканов.

 

Откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София
Откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София Източник: Пресцентър на МС

Той призова успоредно с разходването на сериозни суми за образование, научни изследвания и иновации, предвидени в Плана за възстановяване и новите европейски програми, да не пропускаме важността на това инвестициите да вървят ръка за ръка с реформи, налагащи максимално високи стандарти.

 

"Само по този начин ще гарантираме, че българските таланти ще достигнат световното ниво, на което са способни", обобщи Атанас Пеканов.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени