Българските фермери спечелиха над 1 млрд. лв. за година

Намалението на обемите на растениевъдната продукция се дължи предимно на по-ниските добиви на технически култури

Животновъдство, животновъдна ферма
Животновъдство, животновъдна ферма Източник: Zonanews

Фермерите са спечелили над 1 млрд. лв. през 2023 г., показват първите оценки на НСИ. Но печалбата на фермерите през настоящата година е само 33% от печалбата им през миналата година. Крайната продукция в отрасъл "Селско стопанство” през 2023 г. възлиза на 10,445 млрд. лв., което е с 19,1% по-малко в сравнение с миналата година. Намалението се дължи на спад в цените с 15% и на намаление при обемите с 4,8%.

 

Стойността на продукцията, произведена в растениевъдството, е 6,982 млрд. лв. и намалява спрямо миналата година с 28,1%, дължащо се на значителен спад в цените - с 24,2%, както и на по-слабо намаление на обемите - с 5,1%. Спадът на цените на растениевъдната продукция е в резултат от намалението на цените на зърнените култури с 30% и на техническите култури - с 26,7%. Спрямо миналата година има увеличение на цените на зеленчуците с 12,2% и на плодовете - с 17,7%.

 

Намалението на обемите на растениевъдната продукция се дължи предимно на по-ниските добиви на технически култури. Спад в обемите има и при плодовете и зеленчуците съответно с 8,7% и 3,3%, докато при зърнените култури има увеличение с 3%.

 

Продукцията, произведена от животновъдството, е 2,569 млрд. лв. и нараства с 10,1% спрямо миналата година. Увеличението е в резултат на ръст в цените с 13,7%, докато при обемите има спад от 3,2%.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени