Българският енергиен холдинг ще предложи да придобие собственост в "Топлофикация София"

Общо задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към БЕХ към 21 октомври са 719 400 000 лева

Български енергиен холдинг
Български енергиен холдинг Източник: БГНЕС

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ с нарочно писмо ще предложи да се създаде работна група за дългосрочно решаване на финансовите проблеми на "Топлофикация София" и евентуалното придобиване на собственост в столичното топлофикационно дружество. Това каза изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов на брифинг в сградата на Министерството на енергетиката.

 

Работната група, на която инициатор ще бъде БЕХ, ще е между Министерството на енергетиката, Столична община, "Топлофикация София" и "Булгаргаз". Общо задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към БЕХ към 21 октомври са 719 400 000 лева, посочи Николов. Тези пари обаче не включват тази цесия, която трябва да се случи до края на днешния ден. Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София" да изплати задължения към държавното дружество, които възлизат на 131 млн. лв. Принципалът на столичното топлофикационно дружество не иска да се случи тази цесия. Тя обаче ще стане, защото не е необходимо от БЕХ да искат съгласието.

 

"Не финансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то съответно не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали ще останат софиянци без газ или въобще говорим за всички клиенти на "Булгаргаз", така че ние не можем да си позволим този риск, и най-вероятно ще тръгнем към поредното цедиране на пари", коментира изпълнителният директор на БЕХ. Според Николов дружеството "Топлофикация София" е изправено пред "дългосрочно хронично заболяване" и това няма да се реши с поредната цесия.

 

До края на годината най-вероятно ще има ново натрупване на дълг към "Булгаргаз" и търсене на решение какво да се направи. До 1 януари Комисията за енергийно и водно регулиране не може да регулира цената на "Топлофикация София". Освен това не е известно доколко решението на КЕВР ще удовлетвори столичното топлофикационно дружество и дали то може да обслужва тези дългове и след 1 януари. Валентин Николов счита, че БЕХ е в състояние да направи инвестициите, които са необходими в "Топлофикация София". Доказателство за това е печалбата, която холдингът реализира през първите 9 месеца на тази година.

 

"Ние имаме самочувствието да управляваме добре и да търсим вариант за инвестиции в Топлофикация", добави той. Печалбата на БЕХ за първите девет месеца на тази година е над 700 млн. лева. Вариантите тепърва ще се обсъждат, заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. Той обясни, че нито Министерството на енергетиката, нито представителите на другите дружества са искали да се тръгва към подобен вариант. Дамянов обаче е на мнение, че не може да продължават да се цедират задължения, защото от това няма смисъл. Затова ще бъде създадена работна група, която ще извърши оценка на възможните варианти.

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени