Банките в Хонконг спряха да приемат плащания от Русия след китайските, турските и такива от ОАЕ

До 2022 г. хонконгските банки лесно приемаха рубли за разплащане

HSBC bank в Хонгконг
HSBC bank в Хонгконг Източник: Pinterest

Докато властите в Русия повтарят мантрата "санкциите не ни засягат", външнотърговските компании на страната са изправени пред все повече проблеми. Поредният възникна в Хонконг. Това е популярно място за закупуване на стоки за паралелен внос, но до края на февруари руските вносители на практика са загубили възможността да прехвърлят плащания директно там, заявиха пред The Moscow Times петима доставчици.

 

Удобно е да се доставят продукти през Хонг Конг: няма нужда отново да се минава през митници. Това беше удобна точка за закупуване на стоки, които не се продават в Русия поради санкциите или просто заради отказ на западните компании да правят бизнес с нея, както и за плащания на тези, които не приемат пари от Русия.

 

Затова стотици руски бизнесмени са регистрирали фирми в Хонконг както за посреднически услуги, така и за собствени външнотърговски операции. Сега не е възможно нито директно да захранят сметките си, нито да се разплатят с други компании в Хонконг, твърдят предприемачи пред изданието.

 

"Целият ни живот изпълнен само със схеми, които става все по-луди и по-луди", обобщава собственикът на руска търговска компания, която е открила свързана компания в Хонконг през пролетта на 2022 г. след началото на войната.

 

До 2022 г. хонконгските банки лесно приемаха рубли за разплащане, например за партиди iPhone и други продукти на Apple, които не се доставят официално в Русия. Нямаше проблеми с продажбата на рубли в един от най-големите финансови центрове в света - по това време те бяха изкупувани от компании от континентален Китай, които купуваха например суровини и хранителни продукти в Русия. Но натискът от страна на САЩ и ЕС върху онези, които помагат на Русия с доставките, най-вече заплахата от вторични американски санкции, принуди банките в Хонконг да замразят операциите си с Русия.

 

Сега те не приемат плащания от Русия дори в юани, от банки, които не са обект на санкции и за стоки, свободни от забрани, оплакват се руски бизнесмени. "Или по-скоро инцидентни плащания минават, но това е абсолютна лотария и изглежда се случва заради недоглеждане от банките в Хонгконг", казва един вносител. "Според нашия опит единствените надеждни възможности са платежните агенти, които работят през трети страни", казва друг предприемач.

 

Това означава допълнителни разходи, които ще бъдат прехвърлени върху цената на продукта. Комисионната на платежните агенти и следователно увеличаването на разходите за доставка зависи от закупените продукти, обяснява служител на митнически брокер. За дрехи за масовия пазар те могат да таксуват 4%, а за електроника комисионната може да достигне до 20%. Но оборудването ще трябва да бъде транспортирано и през трети страни. В същото време самото плащане отнема от 3 до 10 дни, което не е подходящо за всички доставчици.

 

От началото на годината руските компании имат проблеми с разплащането в банките на т.н. "приятелски" страни. Турските кредитни институции бяха първите, които блокираха плащанията, което първо парализира доставките на турски стоки за Руската федерация, а до февруари, според Ройтерс, плащанията за петрола, продаден на Турция, "спряха".

 

След това банките в Обединените арабски емирства започнаха да закриват сметки на руски компании, където "Роснефт" също беше атакувана и й беше отказано обслужване в дирхами. Освен това трите от най-големи кредитни институции в Китай - Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC), Китайската строителна банка (CCB) и Bank of China - отказаха да работят с Русия и руски банки. Условията за уреждане с Китай са се увеличили до 7-10 дни, а в някои случаи закъсненията достигат 40 дни, оплакаха се от Асоциацията на износителите и вносителите. 

 

Китайската строителна банка (CCB)
Китайската строителна банка (CCB) Източник: Pinterest

Източник: The Moscow Times

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени