Банките в ОАЕ ограничиха разплащанията с Русия и започнаха да закриват сметките на руснаците

Преди няколко седмици същото направиха турски и китайски банки

Националната банка на ОАЕ
Националната банка на ОАЕ Източник: Gulfbusiness

Банките на Обединените арабски емирства (ОАЕ), следвайки кредитните институции на Турция и Китай, ограничиха сетълментите с Русия и започнаха да закриват сметки за фирми и физически лица, заявиха пред "Ведомости" трима бизнесмени, работещи в страната, както и представител на "Деловая Россия".

 

Според последния, в момента банките в ОАЕ не приемат пари от Русия и не извършват плащания в обратна посока. В същото време сметките се закриват без обяснение, добави той.

 

Трудностите започнаха много преди излизането на американския закон за вторичните санкции през декември 2023 г., което драматично се отрази на политиката на турските и китайските банки към клиенти от Русия, отбелязват събеседниците на изданието.

 

Търговска банка в Абу Даби
Търговска банка в Абу Даби Източник: Gulfbusiness

Досега обаче банките от второ ниво в ОАЕ оставаха плоялни към руските клиенти, ако се съгласят да закупят допълнителни услуги или да увеличат салдото по сметката си.

 

Възможността за плащане от Русия, включително в дирхами, изчезна през септември, според един от представителите на бизнеса.

 

След това той трябваше да добави трета междинна юрисдикция към веригата - Хонконг. Но от февруари тази година хонконгската банка също спря да приема плащания, каза бизнесменът.

 

Сега е почти невъзможно да се открие сметка в най-големите банки в ОАЕ, казва собственикът на една от енергийните компании. Според него можете да преговаряте частно с личен мениджър, но след първата проверка "ще излетите като тапа".

 

Правителството е наясно с проблема с банките в ОАЕ, но го смята за некритично важен и решим, заяви източник, близък до МС на РФ.

 

Все още е възможно да се откриват нови сметки за компании с руски собственици, въпреки че отнема доста време, тъй като Русия е в "червения списък" в ОАЕ, казва Олга Плетнева, партньор на отдела за данъчни и правни консултации в Kept. Според нея директните споразумения с Русия са затруднени поради факта, че банка "Ак Барс", която беше основният канал за плащания, попадна под американските санкции.

 

На 22 декември президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за мерки срещу чуждестранни банки и други финансови институции, участващи в сделки, свързани с доставки за руския военно-промишлен комплекс. Според тази заповед министърът на финансите на САЩ, след консултации с държавния секретар, може да наложи санкции на чуждестранни банки, ако се окаже, че те помагат за доставката на военни, космически и други технологии на Русия.

 

Санкциите включват забрана за откриване или ограничаване на използването на кореспондентски сметки в САЩ, както и блокиране на имущество в американска юрисдикция.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени