Банковите сметки автоматично се променят от лев в евро след влизането в еврозоната

Като основен риск за приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Радев определи политическата нестабилност в страната

Димитър Радев, управител на БНБ
Димитър Радев, управител на БНБ Източник: БНБ

Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута. Това заяви в ефира на БНР гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев.

 

По думите му всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро.

 

Той уточни, че две седмици преди влизането в еврозоната БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и "Български пощи" с евробанкноти и евромонети с българска национална страна - т.нар. вторично предварително захранване.

 

Радев посочи, че през първите 6 месеца от въвеждането на еврото банките ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро. След този период вече ще се налага такса, допълни той.

 

Като основен риск за приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Радев определи политическата нестабилност в страната.

Още от "Бизнес и финанси"

Международната рейтингова агенция "Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Прогнозата на агенцията е за подкрепа за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне

Прочетете повече прочетете повече

Минималната заплата става 50% от средната през 2024 г., решиха народните представители

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации, са оттеглили предложението си за "брутна минимална работна заплата" и са предложили отпадане на думата брутна

Прочетете повече прочетете повече

Започна строежът на газовата връзка със Сърбия

Изграждането на газовата връзка се забави с близо 10 месеца, основно заради забавените доставки във връзка с военните действия в Украйна и нежеланието на част от транспортните компании да плават в Черно море

Прочетете повече прочетете повече

Рекордни приходи е събрала Агенция "Митници" за 2022 г., постъпленията от мита са най-големи при вноса от Китай

Регистрираното повишение е резултат от възстановяването на бизнес активността, повишаване на събираемостта, нарастването на цените на основни суровини, повишението на количествата на стоките, внасяни от трети страни и т.н.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени