"Бедните българи" - страната ни е начело в ЕС по брой жилища на 1000 души

По данни на НСИ жилищата в страната са поскъпнали с 3,4% през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца на 2024 г.

Затворен жилищен комплекс в София
Затворен жилищен комплекс в София Източник: Zonanews

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Това показва последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", съобщава БНР. Страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, като на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища.

 

Експерти отбелязват, че това дава възможност за голяма печалба от недвижими имоти у нас. Стабилността и предвидимостта при търговията привличат както купувачите на дребно, така и големи инвеститори, привлечени от разнообразието на луксозно строителство, ваканционни жилища и търговски обекти.

 

Посочва се, че голямото предлагане на различни типове имоти гарантира инвестициите и пази от рискове, свързани със съсредоточаването на капитал в определен пазар или сегмент.

 

Според експертите страната ни се превръща в предпочитана за инвестиции, а ниските ограничения в строителството дават възможност за навлизане на иновативни проекти, които да предлагат модерни, енергийно ефективни решения.

 

По данни на НСИ жилищата в страната са поскъпнали с 3,4% през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца на 2024 г., когато обаче скочиха със 7,1% спрямо последното тримесечие на 2023 г.

 

Най-голямо увеличение се отчита в град Русе, където жилищните цени са скочили през второто тримесечие с цели 13,2% спрямо първото. Следват Пловдив (с повишение от 5,3%), София (с 2,9%) и Бургас (с 2,9%). Слабо намаление на цените на жилищата е регистрирано в Стара Загора (с 0,2%).

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени