Бизнесът иска компенсация за скъпата електроенергия и за месец декември

Заради рекордното увеличение в цените на тока през годината предприятията са отговорили с ръст в цената на крайната си продукция

Българска стопанска камара
Българска стопанска камара Източник: БСК
Бизнесът поиска компенсация на разходите за електроенергия и за месец декември. Според допитване на Българската стопанска камара предприятията очакват още по-високи цени на тока.
 
Въпреки затрудненията в работата в условията на пандемията, половината от анкетираните компании планират увеличаване заплатите на своите служители като отговор на инфлацията и на ръста на минималната работна заплата.
 
Заради рекордното увеличение в цените на тока през годината предприятията са отговорили с ръст в цената на крайната  си продукция, пише БНР.
 
"Това, което беше одобрено като компенсации, беше само за октомври и ноември. Ние настояваме и декември задължително да бъде включен, защото очакваме този месец цените да са още по-високи от тези, които бяха през месец ноември и месец октомври, а пък сравнено с 2020 година те са по четири", съобщи председателят на стопанската камара Добрин Митев. 
 
Предприятията ще настояват още за 3 мерки като антикризисна подкрепа през 2022 година, каза заместник-председателят Мария Минчева:
 
"Поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите, нулева ставка на данък "Печалба" за следващите две години и безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа".
 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени