Бизнесът категоричен: Бюджетът ни отдалечава от еврозоната

Бизнес климатът у нас не се подобрява, а се влошава

Васил Велев
Васил Велев Източник: БГНЕС

Държавният бюджет за 2024 г. е сметнат нереалистично и той ни отдалечава от еврозоната, защото съдържа риск за прекомерен дефицит, заяви пред БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

 

"Българските капитали напускат страната, повече отколкото чуждите идват в България, защото няма добър бизнес климат. С този бюджет не се подобрява, а се влошава. Публичните инвестиции, които са заложени като рекордна стойност, няма да се реализират. Първо, защото няма готови проекти, второ, защото, ако се реализират, дефицитът ще е много по-голям от този, който е планиран", коментира Велев.

 

Той обясни, че бюджетът залага необосновани ръстове, който се различават сериозно от прогнозата на Европейската комисия за ръст на икономиката. Според Велев обезщетенията за безработни не растат, а безработицата расте.

 

"Статистиката вече отчита, че безработицата расте. Трябва да предприемаме антикризисни мерки, това изобщо не се артикулира. Има национален план за действие по заетостта, където се обучават безработни, за да намерят работа. Това са полезни политики, например, но не е достатъчно", каза Васил Велев.

 

По думите му финансовият министър Асен Василев разчита на ръст на потреблението, което да компенсира спада в индустрията. "Такъв ръст в потреблението ще компенсира чужди индустрии, защото голямата част от потреблението е внос, а не производство в страната", подчерта шефът на АИКБ.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени