Бизнесът не вижда криза, дори чака да бъде затрупан от нови поръчки

Цените на едро падат значително с изключение на цигари и лекарства

Бизнес
Бизнес Източник: Интернет

Бизнесът на вижда нова криза, дори напротив - има притеснения, че няма да може да се справи с новите поръчки от клиенти. Това показва първата за тази година анкета на НСИ сред мениджъри от промишлеността, строителството, търговията и услугите, цитирана от "24 часа".

 

Всички те очакват състоянието на компаниите им да се подобри. А само преди месец - през декември 2023 г., оценката беше коренно противоположна и бизнес климатът се бе влошил до най-ниското си ниво за цялата година. Прогнозите на мениджърите в промишлеността например са за евентуален недостиг на производствени мощности през следващите 3 до 6 месеца.

 

През този месец тяхното натоварване е било 75,2%, очакванията са да се увеличи. Дори посред зима положителни настроения има и в строителството - вероятно заради нестихващото отпускане на ипотечни кредити и ръста на цените на жилищата.

 

Строителство на бизнес сграда в София
Строителство на бизнес сграда в София Източник: Zonanews

 Мениджърите от бранша посочват, че са осигурени с поръчки поне за още 6 месеца напред, но очакват да получат и нови, което ще им осигури работа поне до края на годината.

 

Независимо от оптимизма основните предизвикателства за бизнеса остават. Това са несигурна икономическа среда, недостиг на квалифицирани служители и недостатъчно голямо търсене в страната. Добра новина за потребителите е, че в търговията на дребно и услугите не предвиждат повишаване на цените, защото очакват, че няма да има ръст в продажбите.

 

Текстилна индустрия
Текстилна индустрия Източник: Zonanews

В промишлеността и строителството обаче очакват леко поскъпване. Миналата година цените на едро са паднали значително с изключение на цигарите и лекарствата. През декември 2023-а индексът, който измерва нивото и посочва накъде ще се движи инфлацията, пада с 14,6% в сравнение с година по-рано, съобщи НСИ.  

 

Това не означава, че по магазините веднага ще последва поевтиняване на произвежданите стоки със същия процент, но пазарният натиск върху цените вече е значително по-слаб. Понижението започна още в края на 2022 г. и не е спирало. Дължи се основно на по-евтините енергийните продукти.

 

Еленергия, електричество, електропреносна мрежа
Еленергия, електричество, електропреносна мрежа Източник: Depositphotos

Например в производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ производствените цени през декември са с 40,4% по-ниски, отколкото година по-рано. В други отрасли обаче тенденцията е противоположна. Например при тютюневите изделия има ръст от 42,8% на годишна база, на електрониката с 21,1%, а на лекарствата – с 10,5%.

 

Внос-износ
Внос-износ Източник: Zonanews

Има доста съществена разлика в движението на производствените цени за вътрешния пазар и когато се работи за износ. За родния пазар намалението на годишна база  е с 19, 8%, докато за износ е само с 3,9%. При храните през декември производствените цени са намалели с 2, 9% на годишна база. В същото време обаче на дребно в магазините поскъпнаха с 5,7 на сто.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени