Бизнесът за обявените компенсации: Недостатъчни са, правителството да преразгледа решението

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 4-те месеца, в които мерките трябва да работят, е над 2 милиарда лева

Електричество
Електричество Източник: Zonanews

Компенсациите за бизнеса са недостатъчни. Това смятат от Асоциацията на индустриалния капитал за мерките срещу високата цена на тока, които правителството обяви днес. Хотелиери също подкрепят тази позиция.

 

По думите на Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели на морето мерките са само временно решение, а постоянно повишаващата се цена на тока вдига разходите на бизнеса му 2 пъти и половина, коментира той пред БНТ.

 

"Не можеш да кажеш - понеже токът поскъпна от пакет 45-50 евро, да го направиш 150, няма как. Решава ни проблема, доколкото хората, които са решени да си пазят персонала, да могат да плащат енергията, която се консумира в офисната част. За сериозна работа не може да се мисли", обясни той.

 

Определените от правителството средства за подпомагане на бизнеса са точно половината от реално необходимите, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал. В същото време печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 4-те месеца, в които мерките трябва да работят, е над 2 милиарда лева.

 

"Категорично има достатъчно пари за по-висока сума - обща, за компенсации и затова е необходимо да се промени формулата за компенсация като отпадне това ограничение не повече от 30 процента от пазарната цена да е компенсацията", допълни Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

В противен случай работодателите прогнозират още проблеми за икономиката. "При тази схема за компенсиране много предприятия ще спрат. Тя е по-лоша, в по-малка степен отговаря на останалите цени, отколкото даже недостатъчната компенсация през октомври и ноември", каза още Васил Велев.

 

От Асоциацията на индустриалния капитал очакват правителството да преразгледа решението си.

Още от "Бизнес и финанси"

След събраните над 44 000 подписа Европарламентът разглежда идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка н

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Минималният размер на фискалния резерв към 31.12.2024 г. е предвиден да остане непроменен спрямо заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. в размер на 4,5 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Правителството се събира за окончателно преправяне на бюджет`2023

Освен свиването на приходната част – следователно и разходната през капиталовата програма, новост в бюджетирането за догодина е разписването на големите национални и общински проекти в закона за бюджета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени