"Блумбърг": Русия фалира за първи път от 1918 г. насам

Валутните резерви на Руската централна банка са замразени, а най-големите банки на страната са откъснати от световната финансова система

Централната банка на Русия
Централната банка на Русия Източник: Яндекс

Русия не изпълни плащане по своя държавен дълг в чуждестранна валута за първи път от повече от век, съобщи агенция Bloomberg. Все по-строгите западни санкции направиха невъзможно за Кремъл да покрие задълженията си към чуждестранните кредитори.

 

В продължение на месеци Русия намираше начини да заобиколи санкциите, наложени след нахлуването в Украйна. снощи изтече гратисният период за около 100 милиона щатски долара лихвени плащания, дължими от 27 май.

 

Това е знак за икономическата, финансовата и политическата изолация на Русия. Валутните резерви на Руската централна банка са замразени, а най-големите банки на страната са откъснати от световната финансова система, посочва "Блумбърг". Същевременно обикновените руснаци се борят с двуцифрена инфлация и най-лошият икономически спад от години.

 

Кремъл категорично отхвърля твърденията за държавен фалит, посочвайки, че разполага с необходимите средства за изпълнение на плащанията, но няма как да преведе парите. Миналата седмица Русия обяви, че ще премине към обслужване в рубли на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда долара, критикувайки ситуацията като "форсмажорни обстоятелства", изкуствено създадени от Запада.

 

Руският министър на финансите Антон Силуанов нарече ситуацията "фарс". Според юристи обаче, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не обхваща санкциите. За Русия това е първото неизпълнение на плащанията по външния дълг от решението на болшевиките да не признават задълженията на царската власт през 1918 г.

 

В началото на тази година Кремъл беше много близо до подобен момент, но успя да го избегне, като смени метода на плащане. САЩ обаче затвориха вратичката, която позволяваше на кредиторите да получават средства по руските държавни облигации.

 

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на фалирал кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може.

 

Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят фалита, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

 

"Обявяването на фалит е символично събитие", коментира пред "Блумбърг" Такахиде Киучи, икономист в института "Номура" в Токио. "Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето държави".

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени