БНБ предвижда повишаване на лихвите през следващите месеци

Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление "Банков надзор" на БНБ

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци, прогнозират от БНБ в традиционното издание "Банките в България". От банката предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система.

 

Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление "Банков надзор" на БНБ за последното тримесечие на миналата година.

 

"Краткосрочните рискове в икономическата среда бяха смекчени от наблюдаваното отслабване на затрудненията във веригите за доставки, както и от динамиката на енергийните цени на международните пазари, които се понижиха спрямо нивата, достигнати в предходните месеци", коментират от БНБ.

 

От там прогнозират, че глобалният процес по покачване на лихвените равнища ще се усети по-сериозно у нас през следващите месеци.

 

"Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система".

 

Това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките. Като цяло те са много ликвидни и добре капитализирани.

 

"Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата", пишат още от БНБ.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени