Брутален ръст на цената на парното - с цели 40 %

Това показва доклад на КЕВР

ТЕЦ, Топлофикация, Парно
ТЕЦ, Топлофикация, Парно Източник: Zonanews

Средното увеличение на цената на парното от 1 юли е почти 40 %. След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата, КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2022-30.06.2023 г.

 

Докладът на експертите на регулатора е от 154 стр. и съдържа следните данни:

 

За битовите потребители на "Топлофикация София" цената ще бъде в размер на 136,82 лв./мвтч, при сегашна цена 98,48 лв./мвтч, което е изменение с 38,93%.

 

Потребителите на "ЕВН България Топлофикация" за Пловдив ще заплащат цена от 122,80 лв./мвтч, при сегашна цена 99,55 лв./мвтч, което е изменение с 23,26%.

 

Цената на "Веолия Енерджи Варна" за Варна се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./мвтч, при сегашна цена 98,29 лв./мвтч.

 

Това на практика означава, че потребител в София със сметка от 100 лв. за отопление на парно ще заплаща близо 139 лв. през новия отоплителен сезон 2022/2023г., пресмята "24 часа".

 

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии, оправдават се от КЕВР. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80% от техните разходи за производство на топлинна енергия. Така например за "Топлофикация София" природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, при "Топлофикация Плевен" – този дял е 85,52%, за "Топлофикация Враца" – 83,08%, за "Топлофикация Перник" – 81,68%.

 

Сходна е ситуацията и с останалите дружества, където природният газ и въглеродните емисии също са определящи фактори за формиране на крайната цена – от 64,36% до 79,34%.

 

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно- от 45 лв./МВч до над 160 лв./МВч.

 

Предложението на Комисията за цени на електроенергията предстои да бъдат разгледано на открито заседание и обществено обсъждане и окончателно приети на 1 Юли 2022г.

Още от "Бизнес и финанси"

Каримански: Недопустимо е таванът на максималната пенсия да бъде еднакъв с максималния осигурителен доход в България - 3

Рано или късно ще се наложи да се вдигат данъци и осигуровки и това трябва ясно да се каже на хората, коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Бизнесът изпрати писмо до всички парламентарни групи, Кирил Петков и Асен Василев

Работодателите настояват за среща с всяка от парламентарните групи заради необходими законодателни промени за запазване на конкурентоспособността на икономиката и спиране на обедняването на нацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени