БСП предлага близък до семейство Костови за шеф на БНБ

През 2001 г. Елена Костова настоява чрез съпруга си, който по това време е премиер, парашутистът да влезе на избираемо място в листата на ОДС в 27-ми МИР

Николай Каварджиклиев
Николай Каварджиклиев Източник: Агрозона

Финансистът Николай Каварджиклиев е кандидатът на парламентарната група на БСП за управител на Българската народна банка, съобщи пресцентърът на партията.

 

В справката за него се казва, че е роден на 12 декември 1968 г. в гр. Стара Загора. Магистър е по "Финанси и кредит" със специализация "Банково дело" на УНСС - София, от 1992 г.

 

В биографичната справка за кандидата БСП изрежда, че Каварджиклиев започва професионалната си кариера през 1993 г. в Банка ДСК АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на "Банка ДСК" АД.

 

В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на управителния съвет в "ДСК банк" АД. Освен това е бил член и на управителния съвет на "Булстрад ДСК-Живот". Кавърджиклиев е особено близък на Елена Костова, която настоява чрез съпруга си, който по това време е премиер, парашутистът да влезе на избираемо място в листата на ОДС в 27-ми Старозагорски избирателен район. От Zonanews имаме преки наблюдения върху тези процеси, вкл. драматизма, с който тогавашният областен председател на СДС-Стара Загора и депутат Ваньо Цонов се опитваше да го наложи. 

 

След това Кавърджиклиев е директор "Банкиране на дребно" в банка "Хеброс" (октомври 2000 г. - септември 2001 г.) и изпълнителен директор и член на управителния съвет на банка "Биохим". От септември 2002 г. до март 2005 г. е прокурист в ДЗИ.

 

Бил е и мениджър за България в австрийската "Уника интернешънъл" (ноември 2005 - декември 2009 г.). Продължил е като изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Уника" и на "Уника Живот" (януари 2010 г. - декември 2022 г.).

 

От януари 2021 г. до 17 януари 2023 г. е член на надзорния съвет на "Уника". Каварджиклиев е бил и член на управителния съвет на "Летище София" (2005 - 2009 г.) и изпълнителен директор на фонд "Земеделие" между 2 март и 22 август 2022 г.

 

Периодът съвпада с управлението на кабинета "Петков", в който земеделието се ръководеше от БСП. Именно по това време избухна скандалът с нарушенията при финансирането на къщи за гости с евросредства от фонда. При уволнението му от служебния кабинет "Донев" БСП допусна, че кадруването е от президента Румен Радев.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени