"Булгаргаз" предлага с 11.31% по-евтин газ за януари

КЕВР ще реши на закрито заседание днес от 15:00 часа каква да бъде цената на природния газ за януари

Булгаргаз
Булгаргаз Източник: БТА

77,60 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. януари 2024 г., по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството.

 

Както беше прогнозирано от страна на Булгаргаз по време на открито заседание на КЕВР, цената за м. януари 2024 г. е с 11.31% по-ниска от действащата за м. декември 2023 г. КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

 

КЕВР ще реши на закрито заседание днес от 15:00 часа каква да бъде цената на природния газ за януари, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. По-късно днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди цената на природния газ за януари, предложена от Бургаргаз.

 

КЕВР е установила, че общото прогнозно количество газ за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция", съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

 

Тези количества покриват 40.33% от потреблението за месеца и според КЕВР имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на газа. Уточнява се, че "Булгаргаз" е сключил за януари договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газохранилище "Чирен".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени