Бум на продажбите на нови коли у нас - с 40% повече

Страната ни се нарежда на второто място сред членките на ЕС по най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили

Покупка на нов лек автомобил
Покупка на нов лек автомобил Източник: Depositphotos

Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са се увеличили с 9,2 на сто през септември, достигайки 861 062 реализирани бройки. Миналият месец е бил 14-ият пореден, в който пазарът на нови автомобили в ЕС регистрира растеж на годишна основа. Италия (+22,7%) и Франция (+10,7%) са отбелязали значителни скокове, компенсирайки минималния спад в Германия (-0,1%). Това сочат актуалните данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През първите три тримесечия на годината автомобилният пазар в ЕС нарасна значително (+16,9% на годишна база), достигайки общо 8 милиона регистрирани автомобила, предаде NOVA. Въпреки това регистрациите в ЕС остават с 20 на сто под нивата си отпреди COVID пандемията (10 милиона единици през същия период на 2019 г.).

 

С изключение на Унгария (-3,2%), регистрациите са нараснали на всички пазари в ЕС през периода януари-септември, отнесено към същия период на 2022 г. Четирите най-големи автомобилни пазара в ЕС - Италия, Испания, Франция и Германия, са отчели увеличения със съответно 20,5, 18,5, 15,9 и 14,5 на сто.

В България регистрациите на нови автомобили през септември са скочили с цели 40,2% спрямо същия месец на миналата година. Това означава, че през септември тази година са регистрирани 2976 коли, докато през септември 2022 г. техният брой е бил 2122.

Страната ни се нарежда на второто място сред членките на ЕС по най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили, като преди нас през септември е била единствено Малта (+53,2%). През август България оглавяваше този списък.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени