Бундесбанк: Германия е в рецесия

Германската икономика вече четвърто поредно тримесечие е на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона

Германската Бундесбанк
Германската Бундесбанк Източник: Tagesschau.de

Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите остават предпазливи, а вътрешните инвестиции са задържани от високите разходи за заеми. Това показва месечният доклад на Бундесбанк за най-голямата икономика в Европа, цитиран от Ройтерс. Германия изпитва затруднения, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи. Германската икономика вече четвърто поредно тримесечие е на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона.

 

Според Бундесбанк възстановяването на икономиката все още е далеч. В доклада си банката посочва, че производството може отново да намалее леко през първото тримесечие на 2024 г. С втория пореден спад на икономическото производство, германската икономика ще бъде в техническа рецесия. Това слабо представяне повдигна въпроси относно устойчивостта на германския икономически модел. Критиците твърдят, че голяма част от зависимата от енергията тежка промишленост сега е изместена от международните пазари, което изисква икономическа трансформация.

 

Правителството отхвърли мрачните прогнози, твърдейки, че това е просто буря от високи енергийни разходи, слабо търсене и висока инфлация, която временно задържа растежа. Кабинетът на Олаф Шолц не поставя под въпрос фундаментално икономическата стратегия. Чуждестранното индустриално търсене намалява. Фирмите забавят инвестициите, отчасти защото разходите за финансиране са нараснали рязко, след като Европейската централна банка повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво, за да се бори с инфлацията. Високият ръст на номиналните заплати също оказва влияние върху фирмите и стачките в ключови сектори, като транспорта, също биха могли да натежат върху растежа през тримесечието, отбелязва Бундесбанк.

 

Прекъсването на корабоплаването в Червено море обаче няма да има значително въздействие, тъй като има много свободен капацитет в корабоплаването и тъй като транспортните разходи са само малка част от общите разходи за стоки. Бундесбанк не очаква сериозно влошаване на пазара на труда, който изолира икономиката досега, и Германия не е изправена пред широкообхватна, продължителна рецесия. Слабата фаза в германската икономика, която продължава от началото на руската агресивна война срещу Украйна, ще продължи, посочват от банката.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени