Бюджет 2023 влиза за второ гласуване в пленарна зала

Финансовият министър Асен Василев - недоволен

Народно събрание, пленарна зала, герб
Народно събрание, пленарна зала, герб Източник: Zonanews

Продължили близо 11 часа дебати доведоха малко преди полунощ депутатите от бюджетната комисия на парламента до приемане за второ четене на закона за държавния бюджет. В него са заложени 400 млн. лева за увеличаване на заплатите в бюджетния сектор. След серия от протести на синдикатите, депутатите в Комисията по бюджет и финанси отделят над 150 милиона за скок в заплатите в МВР и ДАНС.

 

Увеличение ще има още в секторите "Отбрана" и "Здравеопазване", както и за държавните служители в Националното радио, НАП и Агенция "Митници". Сериозен спор сред народните представители предизвика предложението намалените ставки за ДДС, които ресторантьорите получиха като облекчение по време на пандемията от COVID-19, да отпаднат. От тази учебна година еднократни помощи ще взимат и родителите на деца в пети клас.

 

Новите разходи са за сметка на капиталовите разходи. Финансовият министър Асен Василев обаче остана много разочарован от приетите текстове, защото депутатите отхвърлиха повечето от мерките му за събиране на приходи, което на практика би увеличило дефицита и той ще излезе извън изискванията за влизане в еврозоната от 3%.

 

"С това ваше гласуване вие току-що отнехте един инструмент за контрол и събираемост на данъците. Като не се плащат заплати по банков път един път страда фискът, че не се събират данъците, втори път хората, които не си получават нито здравните осигуровки в пълен размер, след това не си получават и пенсиите в пълен размер. И това, което вие давате сега като сигнал към държавата е, че вместо всеки да започне да спазва правилата, всеки може да го кара през просото. Стига да се обади на някоя и друга парламентарна група", коментира министърът.

 

Държавният бюджет трябва да бъде приет до края на месеца. Тогава изтича срокът на поредния удължителен закон. В дневния ред на парламента още днес е гласуването на бюджетите на здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени