Бюджетът е на плюс втори месец поред

Постъпленията от преки данъци, социално и здравно осигурителни вноски и други данъци нарастват с добри темпове, докато изоставането при косвените данъци от предходните месеци постепенно се наваксва

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към 31 юли 2023 г. ще е положително в размер на около 0.5 млрд. лв. (0.2% от прогнозния БВП), сочат предварителните данни на Министерството на финансите.


Подобрението на бюджетната позиция продължава втори месец и се дължи основно на приходната страна на бюджета, се казва в съобщението. Постъпленията от преки данъци, социално и здравно осигурителни вноски и други данъци нарастват с добри темпове, докато изоставането при косвените данъци от предходните месеци постепенно се наваксва и към края на юли те са номинално близки до отчетените за същия период на предходната година, е оценката на ведомството.

 

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към юли 2023 г. са в размер на 37.4 млрд. лв. и нарастват с 3.6 млрд. лв. (10.6 на сто) спрямо отчетените 12 месеца по-рано. Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 2.7 млрд. лв. (10.5 на сто), неданъчните - с 1.3 млрд лв. (21.9%), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) - са по-малко с 0.4 млрд. лв.

 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юли 2023 г. са в размер на 36.9 млрд. лв. Преди година те са били 32.3 млрд. лв., което означава, че разходите нарастват номинално с 14.4 на сто. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при разходите за пенсии, както и в частта на разходите за персонал и капиталовите разходи.

 

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.07.2023 г. от централния бюджет, възлиза на 0.99 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени