Бюджетната комисия не прие предложените от финансовото министерство данъчни промени

Приет обаче бе законопроект за акцизите на малките пивовари, предложен от депутат от "Демократична България"

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Бюджетната комисия в НС отхвърли на първо четене всички предложени от финансовото министерство данъчни промени. Приет обаче бе законопроект за акцизите на малките пивовари, предложен от депутат от "Демократична България".

 

Въпреки че са отхвърлени на първо четене във водещата комисия, законопроектите ще бъдат разгледани и в пленарната зала. Ако бъдат одобрени, от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха "въздържал се", ще направят промени между двете четения.

 

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews

С единствения приет законопроект се освобождават от акциз хората, които варят бира у дома си като хоби, а бюджетната комисия прие с добро настроение предложението на Даниела Божинова от ДБ.

 

За предложенията на Министерството на финансите обаче не се събра одобрение, което Венко Събрутев от ПП тълкува така:

"Моят личен прочит е това, че не приехме предложението на Делян Добрев за отпадане на дерогацията, с което щеше да се вдигнат цените на горивата рязко. Ясно показахме, че дори на цената на това правителството ни падне, в миг, в който след това предстоеше да се гласува вота на недоверие, ясно показахме, че ще защитим обществения интерес, а не нечий корпоративен".

 

Основните критики бяха за вдигането на местните данъци, за добилата популярност идея като "бонус-донос", както и за идеята – ако не се получи касова бележка, да не се плаща стоката.

 

Според Ирена Димова от ГЕРБ-СДС за всички малки мерки с цел изсветляване на бизнеса, ще се намери начин за заобикаляне.

"Българите ще намерим ефект от цялата дяволия. От 10 работи фискализираме две. Какво правим? Свързваме се с НАП, с полиция, назначаваме охрана".

 

 

 

 

 
 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени