Четирима висши мениджъри в "Булгаргаз" напускат компанията

Тръгват си заедно с освободения от правителството съвет на директорите

Булгаргаз
Булгаргаз Източник: Zonanews

Четирима висши мениджъри в "Булгаргаз" напускат компанията след решението на принципала БЕХ за освобождаване на досегашния съвет на директорите. От държавната газова компания днес си тръгват търговският директор, финансовият директор, директорът на правната дирекция и главният ценовик, научи ПИК. Правителството уволни борда, а преди дни премиерът Кирил Петков заяви, че се очаква да има обвинение към тях.

 

Напускащият екип постигна успехите на "Булгаргаз" през последните години и преведе компанията през безпрецедентната енергийна криза в Европа, съпроводена от рекордно високи цени на газа през 2021 г., припомнят анализатори. След тежки преговори с руския доставчик "Газпром" мениджърският екип постигна преди две години предоговаряне на ценовата формула в оплофикации, газоразпределителни дружества и индустриални консуматори, близо 200 млн. лева.

 

Връщането на тази огромна сума на крайните потребители е без прецедент в българската стопанска история. Средствата бяха възстановени до края на веригата на доставките със специален закон, след като мениджърският екип на "Булгаргаз" даде силни аргументи на своя принципал БЕХ, на НС, министерства, правителство, че тези средства трябва да отидат при крайния потребител. Парите бяха върнати на клиентите в най-тежките месеци след началото на пандемията от ковид през 2020 г. и икономическата криза, свързана с нея.

 

Принципният подход на досегашният ръководен екип на компанията спечели и доверието на банките. "Булгаргаз" е компанията в държавния енергиен сектор, която постигна най-добри условия за финансиране, включително и при обезпечаването на дългосрочния договор за доставка на азерски природен газ. Мениджърският екип на "Булгаргаз", заедно с БЕХ и Министерството на енергетиката, направи всичко възможно, за да не допусне санкции по договора с азерския доставчик, свързани с липсата на българо-гръцката газова връзка IGB и невъзможността азерският газ да бъде получаван на договореното място Комотини.

 

Ръководството на компанията предотврати опасността да заплаща газ, който няма как да бъде получен и при това успя да договори с азерската страна доставките на количества азерски газ на алтернативен газопровод по договорната цена, която поради развитието на пазара е по-ниска от тези в ЕС. Заради огромното закъснение в изграждането на IGB такова предоговаряне се извърши два пъти и тъй като газовата връзка още не е готова, вероятно предстои ново предоговаряне.

 

Поевтиняването на природния газ за вътрешния пазар със 17,64% от 1 февруари беше заявено също от досегашния мениджърски екип. Това намаление на цената се дължи както на влиянието на външните пазарни фактори, така и на постигнатите добри търговски и ценови условия по дългосрочните договори на "Булгаргаз". Поначало ценообразуването на газа се подчинява на строги правила и е от голямо значение новият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране да следи стриктно за спазването им. Досегашният мениджърски екип на "Булгаргаз" постигна отлични икономически и финансови резултати. 

 

Източник: ПИК

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени