Данъкът за мултинационални компании скача от 10% на 15%

Това засяга основно банки и големи ритейлъри в страната

Данък
Данък Източник: Pinterest

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се регламентира и облагането на мултинационалните корпорации.

 

Данък печалба за големите мултинационални компании, опериращи и на територията на страната, скача от 10% на 15 на сто от следващата година. Става въпрос за фирми с приходи над 750 млн. евро или 1.5 млрд. лв. в България за съответната година.

 

Новият данък ще засегне няколко големи местни групи с бизнес в чужбина и дъщерни дружества в страната. Вдигането на този данък бе заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза на правителството. Тогава прогнозите на финансовия министър Асен Василев показаха, че под неговия обхват ще попаднат основно банки и големи ритейлъри в страната.

 

Изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане предвижда въвеждане на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпване на данък. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени