Даниел Лорер: Първите пари по Плана идват лятото

Лорер отговори и на въпрос от депутата ДПС дали има промяна в тавана на заемите от Българската банка за развитие

Даниел Лорер
Даниел Лорер Източник: Zonanews

Първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост, първият транш от Европейската комисия към България ще дойде лятото. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който беше изслушан от депутати на комисия.

 

"Министерството на финансите обяви, че вече можем да започнем процедури, те имат готовност да бъдат буфер междувременно. Кога това плащане ще се извърши физически, не е проблем", поясни той, предаде репортер на Zonanews.

 

Даниел Лорер и негови заместници на заседание на икономическата комисия в НС
Даниел Лорер и негови заместници на заседание на икономическата комисия в НС Източник: Zonanews

Лорер отговори и на въпрос от депутата ДПС дали има промяна в тавана на заемите от Българската банка за развитие. Той увери, че в него промяна няма и той все още 5 милиона лв.

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от ДБ настоя министърът на иновациите и растежа да даде повече и по-подробна информация за инвеститорския интерес и конкретни проекти на чуждестранни предприемачи в България. Лорер съобщи, че има инвеститорски интерес в по-високотехнологични производства.

 

Мартин Димитров
Мартин Димитров Източник: Zonanews

"В Пловдив обявяваме нова инвестиция за 85 милиона лева – за микрооптика и медицински ендоскопи. Следващата важна инвестиция, която обявихме, е в Плевен – нова аутомотив компания, която ще разкрие 700 работни места. Най-интересното за последните 2 седмици е японска компания, чието име няма да обявяваме все още. Тяхното намерение е да отворят мощност в България, но не за строеж на неща. Те вече имат такава в Сърбия от няколко години. Искат да направят у нас Център за развойна дейност и да разчитат на българските умни инженери", посочи  Лорер.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени