Данните за стокообмена между България и Република Северна Македония показват, че през 2022 г. той ще надхвърли 1 млрд. евро

Бизнес форум между представители на бизнеса от България и Република Северна Македония ще се проведе в началото на декември

Скопие
Скопие Източник: Zonanews

Бизнес форум между представители на бизнеса от България и Република Северна Македония, договорен по време на срещата на външните министри на двете държави в рамките на българското председателство на Централно европейската инициатива, ще се състои в началото на декември в Скопие. 

 

Данните за стокообмена между България и Република Северна Македония показват, че през 2022 г. той ще надхвърли 1 млрд. евро, стана ясно от думите на българския премиер Гълъб Донев, по време на старта на строителните работи на железопътна част на Коридор 8, участък Куманово-Беляковце-Крива Паланка в края на октомври.

 

Данните от Държавния статистически институт на Република Северна Македония показват, че през 2021 г. стокообменът между двете страни е достигнал 747 млн. евро, а само за първите 8 месеца на 2022 г. двустранната търговия възлиза на 711 млн. евро. Тъкмо това дава основание да се очаква тази година да приключи с рекордно висок стокообмен. В момента България е пети търговски партньор на Северна Македония след Германия, Великобритания, Гърция и Сърбия.

 

България присъства в икономиката на Северна Македония, както чрез търговията на стоки и услуги, така и чрез юридически лица, които заемат значителни позиции в отделни стопански сектори. 

От общо 13 функциониращи банки в страната, три са българска собственост, като в зависимост от размера на капитала и активите си, към 2021 г. Универсална инвестиционна банка /Унибанка/ е на осмо, Централна кооперативна банка е на десето място, а на тринадесето място е Капитал банк. От общо 16 застрахователни компании в Северна Македония  българското застрахователно дружество "Евроинс" е класирано на 6-то място по ефективност за 2021 г.

 

От пет години концесионер на оловно-цинковите находища в Злетово и Тораница чрез местната си фирма "Булмак 2016" е "Минстрой холдинг" АД, българска собственост е и единственият в Северна Македония завод за рециклиране на хартия в гр. Кочани, като инвестицията в него надхвърля 10 млн. евро.

 

В страната има няколко български софтуерни компании, български дружества заемат значителен дял от енергийния сектор на страната,  функционират и множество дистрибуторски, търговски и различни други фирми българска собственост в сферата на строителството, вноса и продажбата на строителни материали.

 

За 2021 г. вносът на електроенергия от България в Северна Македония възлиза на 85,8 млн. евро, а за първите 8 месеца на 2022 г. вносът на български ток е на стойност 132.5 млн. евро. От своя страна Северна Македония е традиционен износител на плодове и зеленчуци за България, у нас тя присъства с 16 обекта от веригата си "КАМ Маркет", познати са производствата на Тиквеш, Камник, Витаминка, Мебел Ви и др., а почти цялото количество добита оловно-цинкова и медна руда се изнася за преработка в български комбинати за цветни метали.

 

Структурата на стокообмена и механизмът на обвързване на двете икономики дават основание да се смята, че при увеличаване на инфраструктурната свързаност между София и Скопие – изграждането на ж.п. линията, пътища и ГКПП, има потенциал обемът на търговията и бизнес инициативите да се удвоят.

 

Предстоящият бизнес форум с участието на представители на бизнеса от двете държави ще бъде с акцент върху инфраструктурата и енергетиката, земеделието и IT сектора, посочи на срещата преди дни с представители на българския бизнес в Северна Македония посланикът на страната ни в Скопие Ангел Ангелов, а целта е създаване на устойчиви бизнес контакти и запознаване със спецификата и възможностите на пазара от региона, като очакваният краен резултат е и допълнително стимулиране на съвместните инвестиции. 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени