Държавни и частни организации от България с възможност за общи проекти с 14 държави от Средиземноморието, предложения се набират до 12 юни т.г.

Отпускат се 44 млн. евро по Програма Интеррег „Евро-Средиземноморски басейн" (EURO-MED) 2021-2027 г.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Източник: Zonanews

Нови 44 млн. евро ще бъдат отпуснати за изпълнение на проекти по програма Интеррег "Евро-Средиземноморски басейн" (EURO-MED) 2021-2027 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Национален орган за управление на програмата за България, кани организации от страната да участват в отворената четвърта покана за прием на проектни предложения. Тя е насочена към четирите тематични области на програмата: "Иновативна икономика", "Природно наследство", "Зелени жилищни площи" и  "Устойчив туризъм".  

 

Ще бъдат финансирани съвместни проекти в областта на подобряване на капацитета за научни изследвания и иновации, внедряване на модерни технологии, кръгова икономика, адаптиране към климатичните изменения и превенция на риска, подобряване на биоразнообразието, опазване на природните ресурси, възстановяване на нарушени екосистеми, внедряване на екологични политики, регенерация на градска среда (с фокус върху енергийна ефективност) и др.

 

Партньори по проектните предложения могат да бъдат местни, регионални или национални власти, академични и неправителствени организации, бизнес асоциации, предприятия и др.  България участва с цялата си територия в програмата. От страна на ЕС се осигурява 80% финансиране на всеки проект, а националното съфинансиране е в размер на 15%. 5% от бюджета трябва да бъдат собствен принос на участниците.

 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 12.06.2024 г., 14:00 ч. По предишната покана за набиране на проектни предложения бяха одобрени 56 проекта, в които участват 22 български организации, с общ бюджет на българските партньори 4,4 млн. евро. Програма "Евро-Средиземноморски басейн" (Euro-MED) 2021-2027 е насочена към подкрепа за териториалното сътрудничество между страните около Средиземно море и обхваща България, Кипър, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания, Албания, Черна гора, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина.

 

Общият ѝ бюджет за периода 2021-2027 г. възлиза на близо 294 милиона евро. Повече информация за поканата може да бъде намерена на  страницата  на програмата.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени