Дават заплати от 4000 лева, но няма качествени кадри

Инж. Терзиев изтъкна, че е много трудно да се докарат работници от чужбина за работа у нас. Това обаче, по думите му, е приоритет. "Това е пътят, друг вариант няма, за жалост", каза той

Строителство
Строителство Източник: Zonanews

С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш, заяви пред БНР председателят на строителната камара инж. Илиян Терзиев. Той коментира икономическия отчет на камарата за 9-месечието на миналата година и посочи резултатите от него: "Има ръст по отношение на числата. Но като обем на строителство нещата са много по-малки. Общата продукция, която произвеждаше строителният бранш преди ковид кризата и тази с материалите, беше от порядъка на около 22 млрд. В момента тя е около 14-15 млрд. Като стойност има едно намаление от порядъка на 30-40%, а като ръст на цените е близо 30-40% нагоре. Това означава, че брутно в продукция става дума за намаление около 40% на строителния продукт за България".

 

Според него това може да бъде обяснено с инфлацията, защото цените на строителните материали и на труда са се вдигнали с 30-40%, а общият обем на строителната продукция се е вдигнал само с 12%. По думите му жилищното строителство бележи ръст. И цената на единица продукт се вдигна с около 50%, което идва от цената за материали и труд, добави инж. Терзиев.

 

Строеж на сграда в София
Строеж на сграда в София Източник: Zonanews

Той посочи, че една от причините за това в България да намалява постоянно строителството като обем е заминаването на голяма част от българските добри работници за чужбина. По думите му стартовата заплата за специалисти инженери и технически персонал не е под 3500-4000 лв.: "Това са стартови заплати за инженер, който току що е завършил. И то ги няма. Проблемът е, че ги няма".

 

Инж. Терзиев изтъкна, че е много трудно да се докарат работници от чужбина за работа у нас. Това обаче, по думите му, е приоритет. "Това е пътят, друг вариант няма, за жалост", каза той. Специалистът увери, че нормите и контролът на качеството на конструктивната част на сградите са много завишени. Хората няма от какво да се притесняват, категоричен е той.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени