Дават заплати от 4000 лева, но няма качествени кадри

Инж. Терзиев изтъкна, че е много трудно да се докарат работници от чужбина за работа у нас. Това обаче, по думите му, е приоритет. "Това е пътят, друг вариант няма, за жалост", каза той

Строителство
Строителство Източник: Zonanews

С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш, заяви пред БНР председателят на строителната камара инж. Илиян Терзиев. Той коментира икономическия отчет на камарата за 9-месечието на миналата година и посочи резултатите от него: "Има ръст по отношение на числата. Но като обем на строителство нещата са много по-малки. Общата продукция, която произвеждаше строителният бранш преди ковид кризата и тази с материалите, беше от порядъка на около 22 млрд. В момента тя е около 14-15 млрд. Като стойност има едно намаление от порядъка на 30-40%, а като ръст на цените е близо 30-40% нагоре. Това означава, че брутно в продукция става дума за намаление около 40% на строителния продукт за България".

 

Според него това може да бъде обяснено с инфлацията, защото цените на строителните материали и на труда са се вдигнали с 30-40%, а общият обем на строителната продукция се е вдигнал само с 12%. По думите му жилищното строителство бележи ръст. И цената на единица продукт се вдигна с около 50%, което идва от цената за материали и труд, добави инж. Терзиев.

 

Строеж на сграда в София
Строеж на сграда в София Източник: Zonanews

Той посочи, че една от причините за това в България да намалява постоянно строителството като обем е заминаването на голяма част от българските добри работници за чужбина. По думите му стартовата заплата за специалисти инженери и технически персонал не е под 3500-4000 лв.: "Това са стартови заплати за инженер, който току що е завършил. И то ги няма. Проблемът е, че ги няма".

 

Инж. Терзиев изтъкна, че е много трудно да се докарат работници от чужбина за работа у нас. Това обаче, по думите му, е приоритет. "Това е пътят, друг вариант няма, за жалост", каза той. Специалистът увери, че нормите и контролът на качеството на конструктивната част на сградите са много завишени. Хората няма от какво да се притесняват, категоричен е той.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени