Делян Добрев: Дизелът в момента трябва да е под 2 лв.

Това каза в студиото на NOVA депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Цената на бензина и дизела в момента трябва да е под 2 лв. Защото, ако погледнете цената на суровия петрол сорт "Урал" - тя е 50 долара. Когато цената на този петрол е под 50 долара, обикновено тогава цената в България е под 2 лв. Сега не е 2 лева, а е 2,80. Това каза в студиото на NOVA народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. 

 

1,80 лв. беше цената при по-висока цена на петрола през 2018 г., припомни той. Същите акцизи, същото ДДС, същите разходи, цената беше 1,80 лв. - при по-висока цена на петрола сорт "Урал", подчерта бившият енергиен министър. 

 

И заключи: Цената трябва да е в момента не по-висока оп 2 лв. , макар че пак ви казвам - преди четири години е била 1,80 лв. за литър при по-висока цена на петрола. 

 

Това вече никой не го оспорва. В началото се съмняваха дали наистина има такъв лев или няма. Сега редица анализатори - Центърът за изследване на демокрацията, дори самите "Лукойл" си го признаха. Преди три седмици на среща с иконмическия министър те казаха, че догодина ще покажат печалба от 2,5 млрд. лева, които разделени на литрите, които продават в България показват точно 1 лев на литър. Самите "Лукойл" си признаха, че печелят по 1 лв. на литър и от тези един лев на литър ще платят 33 %, отбеляза Добрев. 

 

Защо се появи това левче? Защото държавата сред началото на войната (в Украйна, бел. ред.) издейства дерогация за "Лукойл", за да купува по-евтиния руски петрол - той е с 30-40 % по-евтин от другия. Само че тези 30-40 % влизат в сметките на "Лукойл" и на "Литаско" и от тях не влиза нищо за българския потребител. 

 

Ние сега с нашия закон казваме следното - ето тези 30 % няма да влизат в швейцарските и холандски сметки, а ще влизат в българския фонд за енергийна ефективност. 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени