Делян Добрев: Мерките на правителството ще увеличат инфлацията и обедняването

Според него е трябвало да се вземат средства от ВЕИ-тата, които са свръхфинансирани

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Мерките на правителството няма да намалят инфлацията, а ще я увеличат. Тази компенсация никога няма да настигне инфлацията, хората ще обедняват много по-бързо от темпа, с който им вдигат доходите". Това каза в предаването "Лице в лице" Делян Добрев, бивш енергиен министър, сега народен представител от ГЕРБ.

 

"Повтаряме една и съща грешка няколко пъти в последните 12 месеца. Инфлацията през април месец миналата година, последния месец на "Кабинета Борисов" беше 2 процента. Юли месец стана 3%. Още тогава предупредихме, че инфлацията ще расте и че трябва да се дадат компенсации за високите цени на електроенергията. Такава актуализация ни беше отказана. Асен Василев тогава беше министър на финансите и каза в парламента - Вие нищо не разбирате, сега ще видите ние как ще ги направим нещата", заяви Делян Добрев.

 

Той допълни, че през декември месец миналата година инфлацията е станала 7,8 процента. "Продължихме да им казваме, че трябва да компенсират бизнеса за високите цени на електроенергията, те го направиха прекалено малко, прекалено късно, след като вече цените се бяха вдигнали", каза той.

 

Добрев заяви, че мерките никога няма да настигнат инфлацията, а хората ще продължат да обедняват. "Помните ли когато заплатите бяха 9000 лв., което беше $3. С пенсиите си днес възрастните хора ще си купят много по-малко, отколкото през април миналата година...Въпреки нулевият ДДС, хлябът няма да бъде намален", добави той.

 

Според него е трябвало да се вземат средства от ВЕИ-тата, които са свръхфинансирани в момента. "Правят хората по-бедни. Износът за Полша е нараснал с $1 млрд. Ицносът на ток е същият. ВЕИ-тата са свръхфинансирани в момента - несправедливо получават 500 лева и още 350 от държавата, а трябва да получават 400 лв. Това е свръхсубсидиране. Ние по време на ковид кризата намалихме ДДС, за да оцелее ресторантьорския бизнес. 9 % ДДС решиха проблема", коментира Добрев.

 

"Всичките им мерки ще повишат инфлацията. Когато ме поканите пак, ще ви кажа колко е. Инфлацията на годишна база към декември 2021 г. е 7,8% плюс още 10% за тази ще бъде инфлацията. Провалиха се с проинфлационния бюджет, неефективната и неадекватна подкрепа за бизнеса", каза още народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

 

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени