Делян Добрев: Правителството управлява държавата като стартъп фирма, но 99 % от тях фалират

Те казаха, че 8 млрд. лв. се крадат всяка година. Е, къде са, риторично попита Добрев

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: БНТ

Голяма част от правителството се опитва да управлява все едно държавата е стартъп фирма. Но 99% от тях фалират. Във всяка сфера виждаме екзотични идеи, които подхождат на стартъп. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

 

"Във всяка сфера има екзотични идеи. В Хасково има хубава пицария. Тя има идея да доставя пици в София с дрон. И затова фалира. Ето това е стартъп, екзотични идеи и от тях 1 % успяват", добави бившият енергиен министър.

Бюджетът е един експеримент. Може би не със зла умисъл, но идеите им са така екзотични , че те няма да сработят. Хората в тази държава няма да понесат тези идеи, 99% ще фалират. 

 

По повод обвиненията на управляващите за неефективно управление на ГЕРБ в различни сфери, бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Борисов заяви, че всичко е "пушилка":
"Те казаха, че 8 млрд. лв. се крадат всяка година. Е, къде са? Къде са 8-те милиарда, ако се крадяха, или продължават да се крадат…това излязоха едни предизборни пушилки. И ако са се крадяли преди, сега трябваше да са там. А ние взимаме дълг".

 

"Те продължават да възлагат по ин хаус процедури. Всичко, което се каза излезе лъжа. И за милиардите, и за чувалите за магистралата, и за ин хауса - и те спряха да ги говорят. Претоплят стари манджи с "Барселона гейт" и какво още беше", възмути се народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

"Това е, за да се измести най-важната тема и тя е, че хората обедняват. Днес президентът каза ДДС да се намали. Това ние го предложихме, чест прави на празидента, че подкрепя не само тази идея и не само нея, защото те са важни за обществото. Подслушванията? Какво стана? Къде отидоха "данните за незаконни подслушвания"? Нали твърдяха че има стотици подслушвани? Къде са? Оказва се, че няма. За всяко нещо са лъгали, за да спечелят изборите. Но изборите минаха. Те управляват, цените растат", добави Делян Добрев.

 

"Сега токът след компенсацията е близо 4 пъти по-скъп. Тука целта беше да кажем нещо, което се хареса на хората. Инфлацията дойде от скъпия ток", категоричен е Добрев.


"Бюджетът помпа социални разходи, което ще подейства като бензин в огън в условията на инфлация. А от подклаждането на инфлацията печели бюджетът", заяви Добрев. В еврозоната инфлацията е 5,1%, тук е 10% и продължава да расте, коментира депутатът от ГЕРБ .

 

Не може с магическа пръчка да се зачертаят 45 години комунизъм, 97-ма година, когато държавата фалира, имаше правителства на цара, на тройната коалиция. При тях по-малка ли беше бедността? Но при нас тя намаля, защото дългът намаляваше до сега като % от БВП. Сега обаче дългът се увеличава и ни обясняват че като теглим кредити , ще станем по-добре! Ами това всяко семейство го знае - като теглиш кредит не ставаш по-добре, защото имаш да връщаш. Гръцката "Сириза" –същото говориха и те, но дългът стана по-голям", обясни бившият енергиен министър.

 

"Един пример с батериите- сега ще купуваме за 1 млрд. евро батерии. Интересното в батериите - казват, че трябва да се купят, защото ние ще ги разхвърлим из цялата държава. Така ще намалим загубите на тока. Загубите на ЕСО са между 1 и 2% в мрежа високо напрежение. Ще намалеят с 0,1%. Умножено по консумацията на страната и високата цена на тока в момента, дава 286 г. срок на възвръщаемост на тези батерии, а техния живот е 10 години", твърди Добрев.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени