Делян Добрев срещу Асен Василев: Заради вас се отдалечаваме с бесни темпове от еврозоната

Бурен предизборен дебат за икономика, бюджет и магистрали

Делян Добрев и Асен Василев
Делян Добрев и Асен Василев Източник: Скрийншот видео кадър

Дебат между кандидатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от "Възраждане" и Валери Жаблянов от "БСП - Обединена левица". A темата - парите на държавата. 

 

Има ли "дупка" в бюджета? 

Дупка в бюджета от 18 млрд. няма. Финансовият министър заяви, че ще завършим годината 3% дефицит, заяви Асен Василев. Всички икономисти в страната, освен Асен Василев, са съгласни, че има тази голяма "дупка" в бюджета.

 

Това, което се случва, е благодарение на финансовите решения последните три години и ни отдалечават от еврозоната, каза Делян Добрев. През тези три години дефицит нямаше, защото ПП обра джобовете на държавата и взеха заеми, коментира Добрев.

 

Дупка в бюджета от 18 млрд. няма, ще завършим с 3%. А се получават колосални суми, защото по това време всеки иска да харчи три - четири пъти повече. Този мач сме го гледали, опита да се аргументира Василев.

 

Аз съм на мнение, че трябва пак да станете финансов министър и за да попълните дупките в бюджета да продадете 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, Рилския и Бачковския манастир и половината от река Дунав. Вие обрахте джобовете на държавата, където имаше парички и така свихте дефицита, обвини го Добрев.

 

Предизборен дебат-Добрев, Василев, Ганев, Жаблянов
Предизборен дебат-Добрев, Василев, Ганев, Жаблянов Източник: Скрийншот видео кадър

Вдигат ли се данъците?

ГЕРБ сме твърдо против вдигане на данъци, заяви кандидатът на ГЕРБ. Когато имаш голям недостиг в бюджета се вдигат данъци и се спестяват разходи. Но това е грешният отговор на този въпрос, трябва да намерим начин за стимулираме икономиката за по-голям БВП. Това може да стане с големи инфраструктурни проекти на принципа на концесиите, които веднага започват да носят приходи в бюджета и с усвояване на евросредства, подчерта Добрев.

 

ПП няма да вдига данъци и ставки. Трябва да има инвестиция в хора, образование, здравеопазване - инвестиция в гражданите на България, категоричен бе Асен Василев. 

Магистралите - кой и защо ги бави?

Спор възникна по време на дебата за строителството на магистралите и защо не е започнало изграждането на ключови проекти. По ПВУ имаме 50 млрд. лв. неусвоени средства, каза Добрев. Ще имаме десетки милиарди, които ще са загубени, дори и утре да се назначи министър за еврофондовете.

 

България е единствената държава, която няма Закон за личния фалит, който е свързан с ПВУ - той е заложен за второто плащане по Плана. Защо сте на страната на колекторските фирми от ГЕРБ, обърна се Василев към Добрев. 

 

Ние вече 19 месеца имаме спад в индустриалното производство, трябваше да влезем в еврозоната още миналата година, ако ГЕРБ управляваше. Напомпахте инфлацията, затова не влязохме, каза Добрев, обръщайки се към Василев.

 

"Възраждане" поискаха отлагане на еврозоната и забрана за вноса на украинско зърно. "БСП - Обединена левица" смята, че България вече не трябва да е "данъчен рай".

 

Колко е часът, това искам само да попитам Асен Василев, каза Добрев. 9 без 10 е, отговори му Василев, а депутатът от ГЕРБ поясни защо е задал този въпрос - искал да разбере дали Василев и за това ще излъже.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с представители на японска бизнес делегация

Представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени