Делян Добрев: В следващите 3 години дългът ще нарасне с 20 млрд. лева и ще стане 50 млрд.

Ако искаме да влезем в еврозоната, с този дефицит няма да стане, каза народният представител от ГЕРБ-СДС

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: МС

"Дефицитът за следващата година е един от най-големите за последните 12 години – парите в държавата не стигат за следващата година и то не стигат много милиарди". Така коментира по bTV прокетобюджета на четворната коалиция Делян Добрев от ГЕРБ.

 

"Миналата година управляващите от ПП твърдяха, че България е богата държава и спрат ли се кражбите ще има пари за всички. В бюджета виждаме, че това не е вярно или сега повече се краде, този бюджет показва, че парите в държавата не стигат. Личи си и по средносрочната фискална рамка за държавата, че парите няма да стигнат за следващите 3-4 години", добави той.

 

Бюджетното салдо 2009-2022 г.
Бюджетното салдо 2009-2022 г. Източник: bTV

Според него в следващите 3 години дългът ще нарасне с 20 милиарда лева и ще стане 50 милиарда лева. "Тази официална таблица е от МС - тя показва, че дългът за следващите три години ще нарастне с 20 млрд. лв, и  ще стане 50 млрд. лева. Държавата задлъжнява със страшни темпове. 7,3 милиарда заложен дълг имаме за тази година. Това, че ще се взимат големи заеми и ще се харчат огромни средства, защото разходите нарастват незнайно защо, но нарастват с огромни темпове, това огромно харчене от страна на държавата - налива масло в огъня, това увеличава инфлацията, това не я намалява", каза още Добрев.  

 

Консолидиран дълг на сектор
Консолидиран дълг на сектор "Държавно управление" Източник: bTV

Той коментира и че 4,1% дефицит за новата година е твърде много, защото по маастрихтските критерии е до 3%. "Ако искаме да влезем в еврозоната, с този дефицит няма да стане, защото е прекомерен и проблемът не е само в него. 9 и 10% са очакванията за инфлацията за март и февруари и този критерий не ни позволява да влезем в еврозоната. Безразборно харчене виждаме в бюджета и това увеличава инфлацията", каза още Добрев.

 

"Вместо да симулираме инфлацията ние трябваше да я ограничим. Тази инфлация взима пари от хората и бизнеса и ги налива в правителството и пак не им стигат парите . Политиката трябваше да бъде в посока да  се овладява  инфлацията, а не да се увеличават харчовете. Това, което можем да видим в бюджета е, че през следващите три години да теглим заеми и с тях да плащаме по-високи пенсии", коментира народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

"През следващите три години , ако се поддържа тази рамка ще покаже, че ние сме теглили пари за пенсии и социални и хората няма да са по богати, инфлацията ще ги изяде. Тази година явно на всеки три месеца ще правим бюджети. Този бюджет нарушава фиксалната стабилност. От 2016 г. до 2019 г. държавата  е повече събирала от колкото е харчила", добави Делян Добрев. 

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени