Делян Добрев: Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент и на следващото правителство

Няма нищо страшно от преминаване към еврото, но трябва да имаме гърба на ЕЦБ, за да се справим, заяви от своя страна Никола Илиев от "Български възход"

Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент и на следващото правителство. Дано да има такова. За съжаление ние не отговаряме на условията. Това мнение изрази Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в ефира на NOVA по време на предизборен дебат за приемането на еврото.

 

"Влизането на България в еврозоната за нас е основен приоритет. Еврозоната, като паричен режим, не е съвършен. Седенето обаче извън еврозоната крие повече опасности и рискове за домакинствата и бизнеса", каза от своя страна Георги Ганев от коалиция ПП-ДБ.

 

Георги Ганев
Георги Ганев Източник: Zonanews

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че за 450 000 човека, които са се подписали под искане за референдум (подписите още не са потвърдени от ГРАО), влизането в еврозоната е икономическо безумие. "У нас инфлацията ще стане колосална. Ние ще обеднеем. Трябва да се вдигнат данъците и да се замразят пенсиите, за да отговаряме на критериите", каза той.

 

Цончо Ганев, Възраждане
Цончо Ганев, Възраждане Източник: Zonanews

Румен Гечев от "БСП за България" заяви, че за БСП влизането е еврозоната е приоритет. "Но ние считаме, че сега страната не е готова нито като икономически, нито като жизнени показатели", аргументира се той.

 

Румен Гечев, БСП
Румен Гечев, БСП Източник: Zonanews

"Трябва да имаме стабилна валутна единица. За да се погрижим за българите, трябва да им даваме вярна информация. Няма нищо страшно от преминаване към еврото, но трябва да имаме гърба на ЕЦБ, за да се справим", заяви от своя страна Никола Илиев от "Български възход".

 

На въпрос какво ще можем да си купим след приемането на еврото, Добрев каза, че зависи от това каква е инфлацията у нас, без значение с каква валута се разплащаме.

 

"Инфлацията няма общо с войната. Това е българска направия", допълни той. "И заплатите, и цените трябва да се превалутират по съответния курс. Правили сме го преди 24 години. Би трябвало да можем да си купим същите неща", коментира Георги Ганев и заяви, че не е съгласен с това, че инфлацията е "българска направия".

 

"Вероятно различни активи на гражданите ще се повишат като реална стойност, но надали ще е с 30%, колкото и да уважавам господин Дянков. По отношение на солидарното плащане на чужди дългове – така е, вярно е. Вероятностите са изключително малко обаче", заяви Ганев. "Ще спечелим процент по-ниски лихви, ако сме в еврозоната. Българските потребители и бизнес ще спестят стотици хиляди. Държавата също ще плаща ниски лихви", допълни Добрев.

 

"Това, което казва Дянков, е просто и вярно. Ако имате българска фирма и влезем в еврозоната, ще ѝ намалеят разходите. Печалбата ще се вдигне значително, особено ако търгува с Европа, а това значи, че фирмата струва повече като актив. Инфлацията у нас е рекордна – два пъти повече от еврозоната", коментира още той.

 

От ПП-ДБ не се съгласиха, че инфлацията е два пъти по-висока у нас.

 

"Всеки ден става все по-скъпо в магазините. Ако искаме да решим проблемите на гражданите, трябва да се захванем с инфлацията", коментира Добрев и обвини бюджета за това.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени