Денис Шмигал: Загубите от войната на Русия срещу Украйна надхвърлиха $700 млрд.

Украинците могат да останат без заплати и пенсии, ако бъде преустановено финансирането ни от ЕС в размер на €9 млрд.

Денис Шмигал
Денис Шмигал Източник: Wikipedia

Щетите, които са нанесени на Украйна от руската агресия след 24 февруари, достигнаха над $700 млрд. Това заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine украинският премиер Денис Шмигал. Тези загуби могат да бъдат покрити за сметка на блокираните на Запад руски активи.

 

"Необходимо е да разработим механизъм за конфискацията на руските активи, а след това и за инвестиране на получените средства във възстановяването на Украйна. Един подобен механизъм ще има като първа цел Русия, но след това омже да се превърне в крайъгълен камък за бъдещата глобална система за сигурност. Занапред всеки диктатор трябва да знае, че ще носи отговорност за агресията със сътоянието на страната си", добави Шмигал. 

 

Той предупреди, че украинците могат да останат без заплати и пенсии, ако ЕС спре финансирането на Украйна в рамките на обещаните €9 млрд. "Днес бюджетът за отбрана представлява 60 % от нашите държавни разходи, поради което ние използваме помощта на нашите партньори основно за социални нужди и за реконструкция. Тук всяко забавяне може да има ужасни последици", заяви украинският министър-председател.

Още от "Бизнес и финанси"

Лъчезар Борисов: Към днешна дата твърдо само ПП ГЕРБ се замисли за инфлацията

За съжаление моите прогнози се сбъднаха - в резултат на изпуснатата енергийна инфлация се стигна до огромен ръст на цените на храните, стигна се до ръст и рискове в промишлеността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени