Деница Сачева: Не виждам какво лошо има, че намираме сходство с политиките на ДБ. От едно семейство сме. Ние предлагаме решения, които се подкрепят от ДБ

"Информация, че се е водила облигационна емисия за 1 млрд. и че тя се проваля, а за този провал ние плащаме 1 млн. лв,  е информация от последните дни" - заяви Сачева

Деница Сачева, ГЕРБ
Деница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews

Деница Сачева в "Здравей, България" по NOVA - в отговор на въпроса защо от ГЕРБ обвиниха ръководството на Българската банка за развитие за щета от 1 млн. лева.

 

"Нека да опровергая това, което каза колегата от "Продължаваме промяната", че това е нещо, което се развива от 5-6 месеца. Няма такова нещо. На 15 ноември - това се казва и в официалното събощение от Министерството на иновациите, което отговоря за ББР - на 15 ноември УС е поискал прекратяване на тази облигационна емисия и не е получил одобрението на надзорния съвет. Тази информация, че се е водила облигационна емисия за 1 млрд. и че тя се проваля, а за този провал ние плащаме 1 млн. лв,  е информация от последните дни.

 

Този 1 млн. няма нищо общо с Лена Бориславова. Тези пари са дадени за консултантски становища. Припомнихме няколко факта от миналото, свързани с ББР. Кирил Петков е искал да овладее ББР още преди да стане министър. Поискал е промяна на надзорния съвет. КС се произнесе дали той е бил легитимен министър. Цялата информация за ББР се оказва невярна. Този 1 млрд. и 400 млн. е капитал, наличен в банката. Това , което се потвърждава е, че 99% от клиентите на банката са малки и средни фирми.

 

По моя информация има само един просрочен кредит. Предишният надзорен съвет е съставил договор с кантората на Лена Бориславова. Този договор съществува, отделен е въпросът дали е изпълнен. Защо ПП искаха да овладеят тази банка, това е въпросът. Защо пък изведнъж се иска прекратяването на този облигационен заем" - обяснява и пита Сачева.


"Има ли координация със служебния кабинет – няма такава координация. Ние сме задавали въпроси и от НС. Това са теми и въпроси, които засягат обществото. Координация не може да се търси" - отговори тя на въпрос координирани ли са действията на ГЕРБ с изявленията на служебното правителство. 


Относно съставянето на кабинет, Сачева заяви: "Трябва да има правителство. Ние полагаме усилия да се сформира правителство с първия мандат. Нашата програма е изпратена до всички парламентарни групи. Ще използваме всички възможности за съставяне на правителство. Още не знаем на кого ще бъде даден третия мандат. Не виждам какво лошо има, че намираме сходство с политиките на ДБ. От едно семейство сме. Ние предлагаме решения, които се подкрепят от ДБ".

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени