Деница Сачева: Всъщност Бюджетът за социални разходи е намален от 15.2% от БВП до 14.5%

В Бюджет 2022 няма социални реформи, а са поети само като ангажименти да бъдат направени

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: БНТ

Бюджетът 2022 беше наречен "социален бюджет" от министъра на финансите. Но ясно числата показват следното – миналата година бюджетът за социални разходи беше около 19 млрд. и 200 млн. лв. и беше 15.2% от БВП. Сега социалният бюджет е около 20 млрд. и с 14.5% от БВП, т.е. има намаляване на процента от БВП.

 

Над 1 млрд. и 73 млн. отиват само за изчислението на пенсиите. Това каза Деница Сачева, депутат от ГЕРБ в "Денят започва". "Трудно бихме могли да наречем Бюджет 2022 най-социалният. Тъй като има много политики в него, които будят различни въпроси. Бюджетът предвижда голяма част от приходите да дойдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, а планът още не е финализиран и със сигурност парите по него няма да дойдат преди края на тази година", уточни тя.

 

Сачева съобщи, че ГЕРБ-СДС ще предложи по отношение на майчинството следното: "Всяка майка, която избере да се върне на работа, да получава заплатата си плюс 710 лв". "Целта е да се върнат повече хора на пазара на труда, защото в България имаме остър недостиг, също и колкото по-дълго майките стоят далеч от пазара на труда, толкова по-малки са шансовете те да се върнат обратно на работните си места", изясни Сачева.

 

Относно вчерашния коментар на Асен Василев, че има пица за всички, няма пица за крадците, Сачева каза, че постоянно се чуват обвинения срещу тях, но няма нито едно доказателство. Според нея в Бюджет 2022 няма социални реформи, а са поети като ангажименти да бъдат направени.

 

Също мерките, които се предлагат за бизнеса, на практика са много малко. "Повтарят се едни и същи мерки, например 60 на 40. Мярка вече от 2 години. Отдавна трябваше да се мисли как да бъде преструктурирана. Тъй като бизнесът в момента има нужда от ефективна подкрепа", подчерта тя

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени