Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на тока

152 народни представители гласуваха "за", 35 от ПП-ДБ се въздържаха, а 7 от същат група гласуваха "против"

Еленергия, електричество, елзахранване
Еленергия, електричество, елзахранване Източник: Zonanews

Парламентът отложи с 1 година, считано от 1-ви юли, либерализацията на пазара на ток , съобщават от БНТ. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН.

 

35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на държавните електроцентрали за ток, произвеждан за регулирания пазар, а НЕК запазва статута си на обществен доставчик за бита до 1-ви юли 2025 година, на цени, определени от регулатора.

 

Не беше прието предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, което лидерът на партията Корнелия Нинова внесе в хода на дебатите, след среща на социалистите с миньорите от Мини "Марица Изток".

 

Мини
Мини "Марица изток" Източник: Zonanews

 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени