Депутатите приеха промените в закона за БНБ на второ четене

Удължиха работното си време

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Парламентът обсъди на второ четене Законопроекта за Българската народна банка (БНБ). Това е първа точка за днес в приетата програма на Народното събрание. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели обезпечаване на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни.

 

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България. Със законопроекта за БНБ се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за БНБ.

 

В хода на дебатите за промените в закона за БНБ, Тошко Йорданов от ИТН захапа колегите си за назначението на Андрей Гюров като подуправител на БНБ. Той изрази съмнение, Гюров изобщо разбира от финанси. Беше наложено наказание "забележка" на Костадин Костадинов, който на няколко пъти избухна от място и от трибуната срещу политическите си опоненти от ПП – ДБ, които защитаваха влизането ни в еврозоната. В споровете главно участваха депутатите от Възраждане и ПП-ДБ.

 

След разискванията промените в закона за БНБ бяха приети на второ четене и депутатите гласуваха удължване на работата си до приемане на втора точка - приемане на промени в НПК. В програмата на Народното събрание е и първото четене на изменения в Закона за защита на растенията, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за фуражите.

 

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим започна заседанието на Народното събрание. Някои депутати от "Възраждане" не станаха на крака. Някои депутати от "Възраждане" не станаха на крака. От "БСП за България" излязоха от залата. След това от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с декларация във връзка с Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим - 1 февруари. Последва декларация и от парламентарната група на "Възраждане".

 

Лидерът на СДС Румен Христов също прочете декларация за паметта на жертвите на комунистическия режим. За демократичната общност в България 1 февруари олицетворява комунистическия режим, наложен от окупационната червена армия. През всичките 34 години на прехода БСП не се извини и не се покая за жертвите на комунизма и срамният възродителен процес, посочи Христов. ГЕРБ-СДС ще почетат невинните жертви на комунистическия режим. Той призова БСП поне в душите си да поискат прошка и да смирят, за да осъзнаят, че убийството и терорът няма давност по човешкия живот. Поклон пред невинните жертви на комунизма, каза още Румен Христов.

 

В началото на заседанието беше включена допълнителна точка. Предвижда се депутати да обсъдят като втора точка днес изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени