Депутатите в бюджетната комисия оставиха плащанията в брой да бъдат до 10 хил. лв.

Те отхвърлиха предложението за "донос-бонус"

Пари
Пари Източник: Zonanews

Плащанията в брой остават в размер до 10 хил. лв. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента като приеха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. От Министерство на финансите бяха предложили таванът за плащане в брой да бъде намален до 5000 лв. като мярка срещу сивата икономика. Но народни представители коментираха, че с такива мерки няма как да бъде повлияно на сивата икономика.

 

Имаше предложения таванът за плащане в брой да бъде променен на 8 хил. лв., на 15 хил. и на 20 хил. лв., но всички те бяха отхвърлени. Депутатите не приеха и идеята на Министерство на финансите заплатите в ресторанти с над две звезди задължително да бъдат изплащани по банков път.

 

Бе прието предложението в ресторантите с поне две звезди задължително да приемат плащания с банкови карти. Освен това ресторантите на видно място ще трябва да поставят информация за възможността за плащане с карта. Ако ресторант не приема плащане с карта, ще му бъде наложена глоба от 500 лв. до 2000 лв., а при повторно нарушение глобата става двойна. Ако в ресторант няма табела, че приемат плащане с карта, ще бъде налагана глоба от 300 лв. до 1000 лв.

 

Народните представители отхвърлиха предложението на Министерство на финансите за въвеждане на "донос-бонус". Идеята беше, ако човек подаде сигнал в НАП, че някой укрива данъци или осигуровки, да получи 10% от допълнително събраните приходи. Предложението беше отхвърлено, като в негова подкрепа гласуваха само депутатите от ППДБ.

 

Да бъде освободена от акциз домашната бира, решиха още депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. По време на заседанието стана ясно, че в страната около 2000 души произвеждат домашна бира. В приетите от парламента текстове няма лимит на количеството домашна бира, което хората могат да произвеждат. Но домакинствата ще могат да съхраняват до 100 литра. Ако съхраняват в дома си по-големи количества, ще се счита, че бирата не е само за лично потребление и ще бъдат налагани глоби.

 

Да бъде въведен акциз и за нагреваемите изделия за пушене със съдържание, различно от тютюн, решиха депутатите. Акцизът ще бъде същият като за нагреваемите изделия с тютюн.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени