Диктатурата на Радев загроби българите с още половин милиард дълг, станаха 3,8 млрд. за няколко месеца

Лимитът за теглене на нов дълг през 2021 г. е 4.5 млрд. лв.

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 24.05.2029 година, съобщават от ведомството.

 

На проведения аукцион в понеделник са били пласирани успешно ДЦК за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,49 %.

 

Общият размер на подадените поръчки достигна 808,75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,62. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 97 базисни точки.

 

От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 64,6 %, следвани от пенсионните фондове с 23,7%, застрахователните дружества – 7,3%, договорни и гаранционни фондове – 4,3 % и инвестиционни посредници – 0,1 %, уточняват от финансовото министерство.

 

След аукциона новопоетият от началото на годината държавен дълг достига 3.8 млрд. лева. Лимитът за теглене на нов дълг през 2021 г. е 4.5 млрд. лв. и по всичко изглежда, че държавата ще се възползва и от оставащото й дългово пространство от 1.2 милиарда.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени