Димитър Ганев, Тренд: На хоризонта се задава вълна с голям разрушителен потенциал за правителството - цените

Както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие, но това ще е за малко

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Wikipedia

Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и скока на цените може да се превърне в източник на огромно социално недоволство, прогнозира социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд" пред "24 часа". 

 

"Всеки нов избор, особено когато доведе до смяна на властта, неминуемо води до доза презареждане с доверие. Това ясно личи и от данните от последното проучване на агенцията. Еуфорията от новия кабинет не е голяма, но това не бива да ни изненадва. Началният устрем не може да се сравнява с електоралните вълни от 2001 и 2009 година, когато първата политическа сила печели съответно 2 милиона гласа (НДСВ) и 1,6 милиона гласа (ГЕРБ). През ноември 2021 г. "Продължаваме промяната" спечели изборите с по-малко от 700 хиляди гласа, съставяйки кабинет в сложна конфигурация. В този ред на мисли не можем да очакваме кой знае каква вълна от ентусиазъм, защото базата, от която се тръгва, не е голяма", коментира Ганев.

 

Въпреки това личи, продължава той, че както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие. Видимо спорни решения на правителството и някои кадрови неудачи минаха като че ли безпроблемно. Плъзнаха се по тефлона. На хоризонта обаче се задава друга вълна. Тя не е от подкрепа, а е с голям разрушителен потенциал. Цените. Рядко може да се наблюдава в проучване проблем, който се откроява толкова силно. Дори пандемията от COVID-19 изглежда по-малко значим за българите въпрос. Като че ли свикнахме с вируса и проблемът се превръща лека-полека във фонов. Проблемът с повишаването на цените има и своите количествени измерения в общественото съзнание. Ако ни се съобщава официална инфлация от 7-8%, то усещането е съвсем различно.

 

"Половината от българите заявяват, че основните стоки, които обикновено пазаруват, са се покачили с над 20%. Съчетават се два фактора – сравнително слаб начален тласък като подкрепа и огромен проблем, който може да се превърне в източник на огромно социално недоволство. Достатъчно много доказателства имаме, за да знаем, че когато се опре до джоба на българина, напрежението се покачва драстично. И не, не вещая някаква катастрофа за новия кабинет. Просто предупреждавам, че тефлоновото покритие на правителството може съвсем скоро да бъде изчегъртано", допълва Димитър Ганев.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени