Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

По думите му "в юридическия смисъл няма как да има спекула, тъй като последният закон за борбата с нея е отменен през 90-те години"

Димитър Маргаритов
Димитър Маргаритов Източник: Скрийншот видео кадър

"От това, което гледаме може да се направи извод, че зад мерките за контрол на цените на служебното правителство прозира една обърканост и некомпетентност. Бих казал донякъде и паника от предстоящото им несправяне с ценовия шок. Първият пример е свързан с опити за конкретни действия – така наречения ежедневен контрол от страна на институциите". Това заяви бившият председател на Комисията за защита на потребителите  Димитър Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

"Досега къде бяха тези институции? Опитът да се изкара, че едва ли не всичко започва с втория кабинет на Гълъб Донев е манипулация. При липса на парламент дори и да допуснем, че бъдат предложени гениални формулировки – кой ще ги приеме и кога ще влязат в сила?", отбеляза Маргаритов.

 

Съдейки по мерките на служебното правителство според Маргаритов е по-добре нищо да не се прави. Според него някои от така наречените бизнес тарикати се изкушават да вдигнат още цените, след като са видели какви мерки се готви да им приложи кабинета на Радев.

 

"Премиерът вчера казва, че няма да се бъркат на свободния пазар, а днес неговия вицепремиер Алексиев заявява: "Който е сложил повече от 20% печалба му пускаме наказателна акция от НАП". И какво? Нищо, вдигат ги с 60% от следващия ден, защото това е неработеща мярка", уточни той.

 

Димитър Маргаритов припомни, че последния действащ закон за борба със спекулата е от 90-те години.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени