Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

Радев обясни какви са условията от компетенциите на изпълнителната власт, които трябва да бъдат изпълнени преди въвеждането на еврото

Еврозона
Еврозона Източник: Zonanews

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев.

 

Българската народна банка и банковия сектор ще бъдат напълно готови до края на годината за въвеждане на еврото, но това не е достатъчно в чисто технически и логистичен план, посочи управителят на БНБ Димитър Радев.

 

"Има редица, преди всичко информационни счетоводни системи, под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната", обясни той. 

 

Радев обясни какви са условията от компетенциите на изпълнителната власт, които трябва да бъдат изпълнени преди въвеждането на еврото. 

 

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БНТ

"Ние се нуждаем от ясно установена, устойчива проевропейска политическа конструкция. Приемане възможно най-бързо на Закона за въвеждане на еврото, който ще даде ясни индикации, нови законови гаранции за бизнеса и домакинствата за това, което предстои. Четвърто, ускоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка. Ако този сценарий се материализира възможно най-скоро след предстоящите избори, шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават силни и напълно реалистични. В резултат на политическата криза през последните години ние загубихме както инициативата, така и лидерство в процеса на присъединяване към еврозоната. Независимо от това нашата готовност от гледна точка на условията за присъединяване законодателна и техническа рамка остава висока", каза още управителят на БНБ.

 

Стратегическата цел за България е да изпълни условията за членство в еврозоната до края на годината, посочи министърът на икономиката Петко Николов. 

 

"Българската администрация работи усилено за пълното въвеждане на европейските изисквания в законодателството с цел подготовка на българските предприятия и потребителите за прехода към новата валута", обясни Николов.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени