Димитър Радев предупреди: Ако законопроектът за БНБ не се приеме, това ще блокира присъединяването ни към еврозоната

Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БГНЕС

Ако законопроектът за Българската народна банка (БНБ) не се приеме, това означава, че БНБ не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента, предават от БТА.

 

Според него точно тук се крие генезисът на дискусията, която се води. Очевидно има политически и идеологически причини за това някои да са против процеса, както и политически и идеологически причини някои да са за този процес, коментира Радев.

 

На днешното пленарно заседание депутатите започнаха разглеждането на законопроекта за БНБ на първо четене. Очаква се разискванията да продължат утре.

 

Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

 

Димитър Радев посочи, че законопроектът е разработен от БНБ и е готов от юни миналата година, след което е бил предмет на консултации, включително с Европейската централна банка и с Европейската комисия.

 

В отговор на въпрос от Георги Свиленски ("БСП за България") за доклад във връзка с ефектите от приемането на еврото, Радев обясни, че законопроектът е съпроводен от доклад за предварителна оценка за въздействието му, който се изисква за внасянето му в парламента.

 

"Това, което ясно е посочено в този доклад, е, че отлагането на разглеждането на този проект означава две неща – неизпълнение на изискванията за правна конвергенция и блокиране на процеса на присъединяване към еврозоната, заяви управителят на БНБ.

 

 

Той призова да не се правят опити БНБ да бъде въвличана в политически сюжети. "Всичко тръгна от това, че има доклад - някой беше подал тази информация, коректно или некоректно, или така беше тълкувано от някои политически сили, че има унищожителен доклад на БНБ, който казва, че не трябва да се присъединяваме и сега тези цитати, които се взимат, те са силно избирателни", каза Радев. Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в рамките на проект, който се осъществява от българското правителство, уточни той.

 

В началото на дебата от "БСП за България" поискаха разглеждането на законопроекта за БНБ да се отложи, докато не бъде представен анализ за ефектите от въвеждането на еврото, но предложението беше отхвърлено от пленарната зала.

 

Георги Ганев ("Продължаваме промяната-Демократична България") посочи, че цитираният работен документ е от 2022 г., не е доклад и не е пълен. По думите му на всеки паричен режим могат да се намерят рискови позиции. Ганев отбеляза, че в момента не обсъждат рисковете от приемането на еврото, а устройствения закон за БНБ, ако някога това стане. Не обсъждаме дали, кога, обсъждаме как да действа БНБ, когато някога влезем в еврозоната, добави той.

 

Йордан Тодоров ("Възраждане") коментира, че е ненужно разглеждането на този законопроект в момента, защото се чака решение на Конституционния съд за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Той посочи, че Министерството на финансите не е изготвило своята част от анализа за ефектите от приемането на еврото и той не е внесен в парламента.

 

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") отбеляза, че има сериозни съмнения за конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров и изпратена записка до Комисията за противодействие на корупцията. Има и доклад на Управителния съвет на БНБ, който иска Народното събрание да се произнесе по темата, защото ние сме го назначили, добави той.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени