Директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски: Газ ще има, но с цена близо до пазарната

Според Топчийски договорената цена е близка до пазарните, но в момента компаниите, които доставят газ, също гледат своя интерес, а за нас първи приоритет е наличието на газ

Булгаргаз
Булгаргаз Източник: БТА

Три танкера с втечнен газ от Америка ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители за тази година, както и половината от клиентите на свободния пазар. Договорът за тях трябва да се подпише до 19 август.

 

В това беше категоричен директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски по БНТ. Останалите четири танкера са договорени за първите месеци на следващата година. Има резервиран капацитет до края на октомври, работи се за прехвърляне и за ноември и декември.

 

Според Топчийски договорената цена е близка до пазарните, но в момента компаниите, които доставят газ, също гледат своя интерес, а за нас първи приоритет е наличието на газ.

 

Той смята, че има време да се осигурят слотовете за ноември и декември и инфраструктурата за техния пренос от ревитуса. Пътят е установен", успокои шефът на дружеството.

 

Ако танкерите не се доставят, ще се търсят други количества на свободния пазар и като последен вариант, но много малко вероятен, е да се изпълни договорът с "Газпром".

 

"Не сме спирали кореспонденция с тях, чакаме отговор дали биха гарантирали, че няма да има риск за "Булгаргаз", но не е голяма вероятността", смята Топчийски.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени